M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

The Strange Case of Mademoiselle P., 1992

Boek, 19.7 x 12.9 cm, 228 p, language: English, publisher: London: Arcadia Books Ltd., ISBN 1-900850-67-2.

Untitled239 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2025/541).

Literaire synopsis

“Deze mysterieuze en beklijvende roman van Brian O’Doherty speelt zich af in het Wenen van de achttiende eeuw: van het macabere kabinet van dokter Franz Anton Mesmer tot de pompeuze wereld vol intriges van Maria Theresia van Oostenrijk aan het Habsburgse hof. The Strange Case of Mademoiselle P. is een boek over muziek, psychologie en geschiedenis, verteld aan de hand van fictieve gebeurtenissen rond dokter Mesmer. Hij staat bekend voor zijn ontdekking van dierlijk magnetisme, dat een effectieve therapie blijkt te zijn voor tal van ziektes. Als we de dokter in zijn ziekenhuis ontmoeten, is er net een nieuwe patiënt: Marie Therese Paradies is achttien jaar oud, maar al blind sinds peutertijd. Doordat Marie Therese een talentvolle pianiste is, die vaak aan het hof mag spelen, geniet ze bescherming van de keizerin. Bovendien werkt haar vader, Josef von Paradies, als hooggeplaatste secretaris aan het hof. Deze drie personages – dokter Mesmer, Marie Therese Paradies en Josef von Paradies – nemen ons mee in een aangrijpend verhaal over goed en kwaad, dat door de samenzweringen aan het Habsburgse huis een heuse thriller wordt. Het is de tijd van de Verlichting en tussen flarden Mozart horen we het geritsel van zijden jurken en gekonkelfoes over oorlogsdreiging en annexatie. Het is het tijdperk van Benjamin Franklin, Frederik de Grote van Pruisen en de sluwe buitenlandpolitiek van kanselier Kaunitz. The Strange Case of Mademoiselle P. is een triomfantelijk en meeslepend verhaal, vlot verteld en af en toe licht erotisch.”

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Brian o%e2%80%99doherty

> Brian O'Doherty.

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). De Appel Arts Centre, Amsterdam, 28 January 2014 - 02 February 2014.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.