M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Above the Bay of Naples from Via Partenope, Naples, September 2008, 2008-2010

Fotografie, 400 x 2600 cm.

Craigie horsfield above the bay of naples photo clinckx ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. M00171).

Het monumentale wandtapijt Above the Bay of Naples... werd gemaakt voor Horsfields solotentoonstelling Schering en Inslag, die het M HKA in 2010 organiseerde en waar een groot aantal van zijn tapijten werd getoond. Dit tapijt ontstond in de context van het Napoli Conversation Project, één van Horsfields bekende sociale projecten, en werd vervaardigd in samenwerking met Flanders Tapestries, een textielfabriek in West Vlaanderen. Onder leiding van Horsfield vertaalde het bedrijf één van zijn foto's (een panoramisch uitzicht op een vuurwerkshow in de baai van Napels) naar een gigantisch en zeer gedetailleerd gewoven textielwerk. Met zijn tapijten reflecteert Horsfield op het begrijp tijd. De langzame totstandkoming van het werk staat in schril contrast met de vluchtigheid van het moment dat op het tapijt wordt afgebeeld. Ook het combineren van het moderne en vliegensvlugge medium fotografie met de eeuwenoude tapijtkunst levert een tegenstrijdigheid op. Daarnaast vormt het tapijt voor Horsfield een metafoor voor zijn visie over sociale relaties. De gekleurde draden waaruit het tapijt bestaat, stellen op zichzelf niks voor, maar vormen samen wel een indrukwekkend beeld; zo ook wint volgens Horsfield het individu aan betekenis in de context van een uitgestrekter sociaal weefsel.

'Het hangt samen met de erkenning dat je je op een bepaald historisch punt bevindt. Geen punt in een opeenvolging, niet noodzakelijk een onderdeel van gebeurtenissen die zich geleidelijk ontvouwen. Het gaat om de geschiedenis die we belichamen, die we in elk ogenblik ontmoeten, die we zijn.'  - Craigie Horsfield, 1993

'En daarmee zijn we niet alleen weer terug bij de vraag hoe een wandtapijt ‘van onze tijd’ kan zijn , of hoe een foto nu precies in een tapijt wordt geweven nu dat eenmaal mogelijk is (waarmee het een voorbeeld is van een actueel stadium in de ontwikkeling van de kunsttechniek), maar ook bij de fundamentelere vraag van de ‘kunsthistorische’ tijd, die zoals we weten verschilt van de ‘werkelijke’ tijd.'  - Carol Armstrong, 2010

 

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Craigie horsfield 2358

> Craigie Horsfield.

Tentoonstellingen & Ensembles

Tuymans luc polaroid scan4

> Tentoonstelling: The collection XXXIII – The Collection as a Character. M HKA, Antwerpen, 07 June 2013 - 22 September 2013.

Chabove the bay of naples from via s2010 photo m hkacc

> Tentoonstelling: Above the Bay of Naples from Via Partenope, Naples, September 2008. M HKA, Antwerp, 20 January 2018 - 29 April 2018.

Craigie horsfield above the bay of naples from via partenope naples september 2008 2010 detail courtesy the artist 1

> Tentoonstelling: Craigie Horsfield – Confluence and Consequence. M HKA, Antwerpen, 08 October 2010 - 16 January 2011.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Tuymans 0017 luc  la correspondance 1985

> Ensemble: beeld.

Gerelateerde werken

Craigie horsfield circus placa de torros la monumental photom hkaclinckx 3

>Craigie Horsfield, Plaça de Toros La Monumental, Gran via de les Corts Catalanes, Barcelona (Lions), 1996-2010.Textile, tapestry, 390 x 1170 cm.

Craigie horsfield circus placa de torros la monumental 2010 photo m hkaclinckx

>Craigie Horsfield, Plaça de Toros La Monumental, Gran via de les Corts Catalanes, Barcelona (Horses), 1996-2010.Photography, tapestry, 390 x 1170 cm.