M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Zonder titel [Untitled], 1993

Installatie, 80 x 80 x 80 cm.

Dsc 5789 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp / Collection Flemish Community (Inv. no. BK6138).

Jan Van Oost is van opleiding schilder, maar al tijdens zijn studie wordt zijn liefde voor beeldhouwkunst duidelijk. De dialoog die kan ontstaan tussen een sculptuur en de ruimte waarin die getoond wordt, fascineert hem. Thema’s als verleiding, dood en vergankelijkheid lopen als een rode draad door het oeuvre van de kunstenaar. Zijn werken ademen een zekere melancholie uit over het tragische lot van de mens, gevangen in de kringloop van het verwekt worden en sterven.

Een in zwart gehulde mannequinpop zit ineengedoken in de hoek van een kamer, haar gezicht verborgen achter haar lange, zwarte haar. De houding van deze levensgrote en levensechte sculptuur herinnert aan die van de verkoolde, in lava versteende resten van wat ooit een mens was. De figuur is eenzaam en geïsoleerd. Ze sluit zich af van de toeschouwer en de wereld rondom.

Jan Van Oost speelt een spel van aantrekken en afstoten. Tegenstellingen als leven en  dood, eros en thanatos geven het kunstwerk betekenis. De kunstenaar ensceneert op een grillige en tegelijkertijd directe manier zijn hoogst persoonlijke visie op het vrouwelijk lichaam. Zo bevraagt en destabiliseert hij onze kijk op dat lichaam en zijn intieme tragedie. Zijn werken creëren stemmingskaders waarbinnen toeschouwer, sculptuur en omgeving in dialoog kunnen gaan. Bovendien overstijgen de werken het individuele en doen ze dienst als stille getuigen van het menselijk bestaan.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Annoniem

> Jan Van Oost.

Tentoonstellingen & Ensembles

4020 affiche 1 a3 20 mei groot

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Visite Genk - Genkenaren kiezen kunst. C-Mine, Genk, 02 July 2014 - 31 August 2014.

Middlegate small 006

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Geel – Middle Gate II – The Story of Dymphna. Stad Geel, Geel, 15 September 2018 - 04 November 2018.

Liliane vertessen  waanzin  2018  courtesy to the artist

> Ensemble: WAANZIN | MADNESS.

Dimpnakerk %282%29

> Ensemble: Middle Gate.