Zonder titel [Untitled]

Dsc 5789

Jan Van Oost

1993

Installatie, 80 x 80 x 80 cm.
Materials: plaster, velvet, wig

Collection: Collection M HKA, Antwerp / Collection Flemish Community (Inv. no. BK6138).

Jan Van Oost is van opleiding schilder, maar al tijdens zijn studie wordt zijn liefde voor beeldhouwkunst duidelijk. De dialoog die kan ontstaan tussen een sculptuur en de ruimte waarin die getoond wordt, fascineert hem. Thema’s als verleiding, dood en vergankelijkheid lopen als een rode draad door het oeuvre van de kunstenaar. Zijn werken ademen een zekere melancholie uit over het tragische lot van de mens, gevangen in de kringloop van het verwekt worden en sterven.

Een in zwart gehulde mannequinpop zit ineengedoken in de hoek van een kamer, haar gezicht verborgen achter haar lange, zwarte haar. De houding van deze levensgrote en levensechte sculptuur herinnert aan die van de verkoolde, in lava versteende resten van wat ooit een mens was. De figuur is eenzaam en geïsoleerd. Ze sluit zich af van de toeschouwer en de wereld rondom.

Jan Van Oost speelt een spel van aantrekken en afstoten. Tegenstellingen als leven en  dood, eros en thanatos geven het kunstwerk betekenis. De kunstenaar ensceneert op een grillige en tegelijkertijd directe manier zijn hoogst persoonlijke visie op het vrouwelijk lichaam. Zo bevraagt en destabiliseert hij onze kijk op dat lichaam en zijn intieme tragedie. Zijn werken creëren stemmingskaders waarbinnen toeschouwer, sculptuur en omgeving in dialoog kunnen gaan. Bovendien overstijgen de werken het individuele en doen ze dienst als stille getuigen van het menselijk bestaan.

Events View all

Ensembles View all

Actors View all