Untitled

Huyghe philip double portret 1997

Philip Huyghe

1997

Fotografie, 120 x 160 cm.
Materials: digital process on forex

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK6929_B).

Untitled is een monumentaal portret waarin Philip Huyghe (met masker) poseert met zijn ouders. De moederfiguur staat centraal, een dame van middelbare leeftijd in erg stereotiepe klederdracht, gecast in een herkenbare situatie: het burgersalon. Uitvergrote sculpturale objecten zoals de bakvormen, de kinderkleding en het wandtapijt verwijzen ook naar deze matriarchale aanwezigheid. De vaderfiguur staat wat terzijde en wordt opgevoerd als een eerder neutraal personage, iemand die de toestand ondergaat.

Het beeld van huiselijke gezelligheid, van de geborgenheid van het familieleven wordt echter verstoord. Op de eerste plaats door de ontdubbeling van de moederfiguur. De kunstenaar zelf zit op de sofa naast zijn moeder met identieke kledij en in eenzelfde pose. Hij draagt een masker waarin de gelaatstrekken van moeder en zoon versmelten. Ook de attributen in de burgerlijke salon verstoren het clichébeeld: de op het eerste gezicht herkenbare voorwerpen zijn gemanipuleerd. Het zijn geen gebruiksvoorwerpen maar kunstwerken van Philip Huyghe. Uit deze ontmoeting van het alledaagse met het ongerijmde, van het lieflijke met het grimmige ontstaat een spanningsveld. De herkenning wordt onderuit gehaald door de bizarre elementen in het beeld. De veilige zekerheden van een ‘thuishaven’ worden ondermijnd.

Het werk past zich in binnen de zoektocht naar de identiteit van de kunstenaar. Een onderzoek dat zich in heel zijn oeuvre doorzet en dat in steeds terugkerende motieven. Door het huiselijke en het gekende te analyseren en te transformeren onderzoekt Huyghe zijn eigen identiteit en geschiedenis. Philip Huyghe speelt met de relatie tussen waarnemen en werkelijkheid en met de verhouding tussen kunstwerk en publiek. Untitled zit vol dubbelzinnigheden: het is een familieportret en tegelijk een maskerade, een salon en tegelijk tentoonstellingsruimte. De kunstenaar jongleert met verwachtingspatronen, clichés en stereotypen. De anomalieën in het beeld dwingen de toeschouwer om zijn visie bij te schaven. 

Media View all

Events View all