M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Zwarte overall, 1991

Fotografie, 187 x 132 x 4 cm.

Jef geys zwarte overall  1991photo m hkacc image: © M HKA, Collection M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BRJG12).

In Zwarte Overall (1991), poseert Jef Geys in een zwarte overall met een ster in zijn handen. De ster komt als motief in meerdere van Geys’ werken voor. De kunstenaar koestert een bijzondere belangstelling voor de kracht, de betekenis en de symboliek van deze universele figuur. Onder het naziregime werd een indeling met gekleurde driehoeken gebruikt om de groepen gevangenen van elkaar te kunnen onderscheiden. De blauwe driehoek werd gedragen door emigranten. Ook buitenlanders die in Duitsland tewerkgesteld waren en hierbij niet of onvoldoende hadden meegewerkt werden met een blauwe driehoek in de kampen opgesloten.

In de vier structuren die M HKA in permanente bruikleen heeft van de Vlaamse Gemeenschap, en die onderdeel zijn van een reeks van achttien stukken, gemaakt ter gelegenheid van de Biënnale in Sao Paolo in 1991 komen deze sterren ook voor. Op elke structuur staat een zespuntige ster geschilderd in de kleuren van de voetbalploegen waarnaar de kleine maquettes verstuurd werden om daar in de trofeeënkast naast de bekers te prijken, ook voor. Architectuur en voetbal werden door Geys samengebracht in deze structuren, omdat, in zijn ogen, sportstadia meer en meer gebruikt en gebouwd worden als supergevangenissen.

Blauw wit is ook de kleurcombinatie van de voetbalploeg F.C. Sparta van Lommel.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Geys%20jef%20cover%282%29

> Jef Geys.

Tentoonstellingen & Ensembles

Geys

> Tentoonstelling: Jef Geys – Villa Wintermans. Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Antwerp, 04 December 2009 - 17 January 2010.

Menlibayeva  almagul  steppen police  2010  photo the artist

> Tentoonstelling: The Collection. M HKA, Antwerpen, 28 April 2017 - 31 December 2021.

Van den broek  koen madonnahighres

> Ensemble: The Collection.

Gaisumov

> Ensemble: Aanwinsten 2017 [Acquisitions 2017].

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.