M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Self-Portrait (Kissing with Scopolamine), 1994

Fotografie, variable.

Douglas 0003 gordon selfportret  kissing with scopolamine 1994 ©image: M HKA

Collection: Bruikleen M HKA van Stichting Beeldende Kunst Middelburg/De Vleeshal (Inv. no. VH0282).

Self Portrait draagt als ondertitel Kissing with Scopolamine. Het is één werk uit een reeks van drie die de kunstenaar omschrijft als ‘portretten met waarheidsdrugs’. De andere twee werken dragen de ondertitels Kissing with Sodium Pentothal en Kissing with Amobarbital. De reeks dia’s documenteert drie performances die achtereenvolgens plaatsvonden in de Lisson Gallery in Londen, in het Van Abbemuseum in Eindhoven en in de slaapkamer van de kunstenaar. In de performances kuste de kunstenaar drie verschillende personen op de lippen, telkens met een andere ‘waarheidsdrug’ op zijn lippen. De diaprojecties tonen de negatieve beelden. De omschrijving ‘waarheidsdrugs’ is een ironisch commentaar van de kunstenaar. De drie medicijnen – scopolamine, sodium pentothal en amobarbital – zijn, in volgorde van opsommen, een middel tegen misselijkheid, een kalmeermiddel en een slaapmiddel. Van deze medicijnen wordt wel eens beweerd dat ze zouden aanzetten tot het spreken van de waarheid en daarom ook gebruikt zouden worden door geheime diensten. Dit zijn echter fabeltjes, in de wereld geholpen door films als True Lies met Arnold Schwarzenegger. Het gebruik van deze zogenaamde waarheidsdrugs zegt in deze zelfportretten niets over de werkelijke verhouding tussen de twee kussende personen. In één van zijn interviews zegt Gordon over de kus: “Een relatie die zelfs nooit van de grond is gekomen, slechts één kus, kan toch meer impact hebben dan een relatie met iemand waarmee je jarenlang samenwoont.” Ondanks de röntgenachtige close-ups en het gebruik van de ‘waarheidsdrugs’, blijft de toeschouwer uiteindelijk in het ongewisse over de ware toedracht van de verhouding tussen de kussende personen. Gordon levert met deze reeks commentaar op het voyeurisme in onze maatschappij, de drang om te willen zien wat je normaal niet te zien krijgt. Realitysoaps als ‘de bevalling’ noemt hij als voorbeeld van deze drang. In deze werken krijg je alles te zien, maar in wezen sta je nog steeds even ver van ‘de waarheid’.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Douglas gordon

> Douglas Gordon.

Tentoonstellingen & Ensembles

Tuymans luc polaroid scan4

> Tentoonstelling: The collection XXXIII – The Collection as a Character. M HKA, Antwerpen, 07 June 2013 - 22 September 2013.

Pha603 08

> Tentoonstelling: Urgent Conversations Athens - Antwerp. National Museum of Contemporary Art, Athens (EMST), Athens, 31 October 2016 - 05 February 2017.

Tentoonstelling 2017 03 04 m hka hans op de beeck insert coin

> Tentoonstelling: Visite Herentals - Reflections 2. Kasteel Le Paige, Herentals, 04 March 2017 - 26 March 2017.

Middlegate small 006

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Geel – Middle Gate II – The Story of Dymphna. Stad Geel, Geel, 15 September 2018 - 04 November 2018.

Killaars fransje2 photo a4a vzw

> Ensemble: SBKM - Stichting Beeldende Kunst Middelburg.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: The Unstable Self.

Geen foto

> Ensemble: Screens.

Liliane vertessen waanzin 2018 courtesy to the artist

> Ensemble: WAANZIN | MADNESS.

Dimpnakerk %282%29

> Ensemble: Middle Gate.