M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

The Miraculous Life of Claire C / Het Wonderbaarlijke Leven van Claire C, 2010

Boek, 16 x 22 cm, 227 p, language: Dutch / English, publisher: Onomatopee, ISBN: 978-90-78454-57-1, 978-90-78454-58-8.

Artistnovel 050 ©M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2024/827).

Literaire synopsis *Het wonderbaarlijke leven van Claire C* onthult een publiek geheim, gebaseerd op een menselijk bestaan dat niet kan worden teruggevonden in geschiedenisboeken, omdat identiteit levende materie is: bruisend, moeilijk te vatten en in voortdurende transformatie. Enkele jaren geleden vond Sarah Vanhee een onafgewerkt manuscript door Guillaume Maguire. Het hoofdpersonage was de onheroïsche maar fascinerende Claire C. Vanhee raakte geïntrigeerd door Claire C en besloot zelf Claire te worden en op zoek te gaan naar de andere personages van het onafgewerkte boek. Op verschillende manieren kwam ze in contact met mensen die zichzelf zagen als mogelijke romanpersonages. Claire sprak af met twaalf echte mensen, elk op een andere bank in een ander park in Amsterdam. Aan de hand van hun gesprekken kwam Claires identiteit tot stand en nam haar miraculeuze leven vorm aan. Afwisselend hilarisch en beklemmend ontvouwt Claires identiteit zich in meerdere lagen, in een beweeglijk netwerk van stemmen. Het stadsplan wordt een web van verhalen: de publieke ruimtes geven vorm aan een roman die zichzelf schrijft. Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar *Het wonderbaarlijke leven van Claire C* maakt deel uit van het *The C-project*. Het bevat de zoektocht naar mogelijke romanpersonages via verschillende kanalen; uitgebreide mailconversaties met zo’n tweehonderd potentiële romanpersonages van wie er slechts achttien in het boek belandden; en mijn persoonlijke transformatie gedurende een jaar van Sarah Vanhee naar Claire C en viceversa. Het boek wordt voorgesteld in de vorm van een performance, vermomd als een interview: ‘A Rendez-Vous with Claire C’ is een spiegelbeeld van de oorspronkelijke ontmoetingen. Iedere keer leidt een andere journalist de avond en interviewt de ghostwriter Klara Trajcev (gespeeld door Sarah Vanhee) over de praktische en conceptuele aspecten van *The C Project*. Klara speelt met haar verschillende gesprekspartners een spel met identiteiten, een omkering van het interviewmodel als een document dat bepaalde waarheden onthult over iemands leven. Ter nagedachtenis in de publieke ruimte bevatten de verschillende banken waar de ontmoetingen plaatsvonden nu allemaal een bordje met een citaat uit het hoofdstuk dat daar ontstond. Aan de hand van een QR-code kun je het hele hoofdstuk lezen. Zo kun je, reizend van bank naar bank, hetzelfde pad afleggen als Claire C tijdens haar miraculeuze leven in Amsterdam – en zo wordt stadsleven ready-made-fictie. *The C Project* houdt verband met Sarah Vanhees ruimere kunstpraktijk omdat het vertrekt van een script en een spel voorstelt dat mensen toelaat elkaar te moeten op een onconventionele manier, met een ondenkbare situatie als resultaat. [Novel website](http://www.sarahvanhee.com/cproject)

Toevoegen aan je lijst

Media

Artistnovel 050

>

Thec project annavankooij 0010

>

Thec project annavankooij 0367

>

Westerpark annavankooij 0055

>

Flevopark annavankooij 0034

>

Cassander schattenkerk

>

Kunstenaar

Sarahvanhee

> Sarah Vanhee .

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: WHAT HAPPENS WHEN THE ARTWORK BECOMES A NOVEL?. M HKA, Antwerp, 07 December 2012 - 21 April 2013.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: THE BOOK LOVERS - A Project about Artist Novels. The Elizabeth Foundation for the Arts, New York, 25 January 2013 - 09 March 2013.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). De Appel Arts Centre, Amsterdam, 28 January 2014 - 02 February 2014.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.