M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

The Dream Dictionary for the Modern Dreamer, 2001

Boek, 15 x 20.9 cm, 250 p, language: English, publisher: London: Duckworth Literary Entertainments, Ltd, ISBN: 0-7156-3108-X.

Artistnovel 044 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2024/821).

Literaire synopsis “De kans bestaat dat het soort persoon dat effectief droomwoordenboeken koopt dit boek voor een echt aanziet." Dat biedt Etchells toegang tot een grotere markt dan die van de mensen die zich verheugen op boeken die het midden houden tussen literatuur en conceptuele kunst – waartoe ook *The Dream Dictionary for the Modern Dreamer* behoort. Het ziet er, op het eerste gezicht, uit als een conventioneel dromerswoordenboek: lemmata met objecten waarover wordt gedroomd, met daarnaast onzinnige interpretaties.Bij nader inzien is het veel vreemder dan dat… Wanneer je blijft lezen komt er, stochastisch maar dwangmatig, een beeld naar voren van de wereld die Etchells in zijn hoofd heeft, als een ontwikkelende Polaroid: archaïsch genoeg om een lemma te hebben voor Richard Nixon (“schaamte, weerzin, pech”) en voldoende up-to-date voor “Racistische haatmail naar jezelf sturen” (“Een droom van gefnuikte ambities”). Dit soort dingen kan alleen met droge humor, en het boek is in zijn geheel als een dadaïstische grap die wordt verteld met pokerface en zich net zo succesvol in je bewustzijn weet te nestelen als eender wat van meer gelauwerde surrealisten. Je betrapt jezelf erop dat je gewone objecten begint te zien a) alsof je ze zelf bent aan het dromen en b) alsof ze worden beschreven in Etchells boek.” - Uit een recensie in The Guardian door Nicholas Lezard, 23 juni 2001. Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar Tim Etchells beweegt zich vrij tussen vormen en media – van projecten die duidelijk tot beeldende kunst behoren, tot projecten in performance en literatuur. Hoewel de context verandert, ziet Etchells toch een eenheid in focus en benaderingen – vooral hoe geschreven en gesproken taal werken; hoe ze relaties vormen en werelden creëren en beschrijven; de performatieve aard van taal; de randen en grenzen van geschreven en gesproken taal als (regel)systemen; de rol van lezers/kijkers/toeschouwers bij het afwerken van kunst, vooral bij teksten die radicaal onvolledig, gefragmenteerd of dysfunctioneel zijn. The Dream Dictionary spruit gedeeltelijk voort uit zijn interesse voor de stemmen en structuren van marginale literatuur – in dit geval diende de vorm van een droomwoordenboek als model. Net als zijn latere roman *The Broken World* staat *The Dream Dictionary* voor een poging om onderzoek te doen naar het subjectieve en de fictiecreërende mogelijkheden van een vorm (het woordenboek) die ogenschijnlijk objectiviteit nastreeft of een algemeen beeld. Meer in het algemeen houdt het project verband met verschillende werken van Etchells in beeldende kunst en performance, die vaak (gedeeltelijk of in hun geheel) de vorm aannamen van linguïstische of visuele catalogi, lijsten of compendia. [Novel website](http://www.timetchells.com/projects/publications/the-dream-dictionary-for-the-modern-dreamer)

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Timetchells

> Tim Etchells.

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: WHAT HAPPENS WHEN THE ARTWORK BECOMES A NOVEL?. M HKA, Antwerp, 07 December 2012 - 21 April 2013.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). De Appel Arts Centre, Amsterdam, 28 January 2014 - 02 February 2014.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: THE BOOK LOVERS - A Project about Artist Novels. The Elizabeth Foundation for the Arts, New York, 25 January 2013 - 09 March 2013.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.