M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Hidden Faces, 2007

Boek, 19.7 x 13 cm, 318 p, language: English, publisher: Peter Owen Publishers, ISBN: 9780720613049.

Artistnovel 013 ©M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2024/448).

Literaire synopsis

Hidden Faces (1944, eerste edition) is de enige roman van Dalí. In een rijke, beeldende taal beschrijft Dalí de levens en liefdes van een groep aristocratische personages die – in hun schoonheid, luxe en extravagantie – het decadente Europa van de jaren 1930 symboliseren. De Comte de Grainsalles en Solange de Cladel raken verwikkeld in een vreemde liefdesaffaire, maar raken van elkaar verwijderd door eigendomstransacties, de politieke chaos van het Interbellum, de Franse Résistance, zijn huwelijk met een andere vrouw en haar verantwoordelijkheden als een landeigenaar en zakenvrouw. Het verhaal vindt plaats in Parijs, op het Franse platteland, in Casablanca (Noord-Afrika) en in Palm Springs (VS). Onder de nevenpersonages treffen we de weduwe Barbara Rogers aan, haar biseksuele dochter Veronica, Veronica’s vroegere geliefde Betka, en Baba, een verminkte Amerikaanse gevechtspiloot. De roman rondt af aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, wanneer Solange sterft voor Grainsalles kan terugkeren naar zijn vroegere eigendom en zich met haar kan verenigen. Het verhaal van de verwikkelde levens van de hoofdpersonages, van de rellen in februari 1934 in Parijs tot de laatste oorlogsdagen, is een evocatie van vooroorlogs Europa en een schitterend vehikel voor de ideeën van Dalí. De waarde ervan schuilt niet alleen in de illustraties die Dalí zelf speciaal daarvoor tekende, maar ook in de synthese die het boek maakt van alle thema’s van Dalí’s kunst.

Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar

‘Dalí maakt een verschuiving door van de waarden die eigen zijn aan de beeldende kunsten naar die van de literaire creatie. Want terwijl Dalí’s schilderijen zo figuratief zijn dat het haast foto’s worden – en in die zin “ouderwets” zijn – worden zijn teksten versterkt door een stimulatie van alle andere zintuigen – geluid, reuk, smaak, tast – en door de impact van het ultragevoelige, het irrationele, het spirituele en het verwevene in het patroon van het menselijke leven, waarvan het hypersensitieve bewustzijn getuigt.’

- Haakon Chevalier

Authorship: Artist Author.

Genre: Autobiography, Romance.

Publishing: Publishing House.

Theme: Death, History, Love.

Toevoegen aan je lijst

Media

Artistnovel 013

>

Hidden faces

>

Kunstenaar

Dali13

> Salvador Dalí.

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: WHAT HAPPENS WHEN THE ARTWORK BECOMES A NOVEL?. M HKA, Antwerp, 07 December 2012 - 21 April 2013.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). De Appel Arts Centre, Amsterdam, 28 January 2014 - 02 February 2014.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: THE BOOK LOVERS - A Project about Artist Novels. The Elizabeth Foundation for the Arts, New York, 25 January 2013 - 09 March 2013.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.