Futureways: The Middelburg Triennial 2304 (A Rita McBride Project)

Artistnovel 083

Glen RubsamenRita McBride

2004

Boek, 15.2 x 23.3 cm, 64 p, language: English, publisher: Printed Matter, Whitney Museum of American Art, New York, ISBN: N/A.
Materials: ink, paper

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2024/860).

Literaire synopsis

Futureways is het verhaal van een kunsttentoonstelling in het jaar 2034, een biënnale van een toekomstige wereld. Dit boek, bedacht door Rita McBride, eigent zich de middelen en conventies van het sciencefiction-genre toe, met verhalen over ruimtereizen, tijdreizen, contact met buitenaardse wezens, robots en ideeën over utopieën en dystopieën, maar ook honderden andere onderwerpen, waaronder scheepvaart en seks. Futureways is het tweede boek in de *Ways*-reeks, die meer dan vijftig verschillende bijdragen omhelst van kunstenaars, architecten, schrijvers, journalisten, wetenschappers, curators en critici. Ze exploiteren en ontcijferen genre-literatuur met een entertainende en verfrissende collectieve structuur. (Rita McBride, Laura Cottingham, Nick Crowe, Aline Duriaud, Nico Israel, Matthew Licht, Peter Maass, Rita McBride, Alexandre Melo, Glen Rubsamen, David Schafer, Rutger Wolfson, Leonard Nimoy, Joseph Beuys, Michael Sandler.)

Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar

Futureways: De Triënnale van Middelburg 2034 was de titel van een tentoonstelling onder curatorschap van Rita McBride, Glen Rubsamen en Rutger Wolfson in de Vleeshal (Middelburg, Nederland) in 2004. Met: Nick Crowe, Alexej Koschkarow, Dirk van Lieshout, Jen Liu, MP & MP Rosado, David Schafer, Maki Umehara, Joao Vilhena en Virginie Yassef. ''Onderschepte radiosignalen die in de vroege jaren 60 van de 20ste eeuw naar de ruimte werden verzonden, wijzen uit dat De Vleeshal in Middelburg (Nederland) aan het eind van de 23ste eeuw het meest toonaangevende centrum voor hedendaagse kunst zal zijn van de Noordatlantische bevolkingsclusters. De eerste Triënnale van Middelburg, die in 2034 plaats zal vinden onder de titel Futureways, zal in deze ontwikkeling van doorslaggevende betekenis zijn.'' Futureways is dus tegelijk een gezamenlijke roman, een tentoonstelling en een catalogus.

Novel's website

Media View all

Events View all

Ensembles View all

Actors View all