Zonder titel [Untitled]

Bar el  ido   zonder titel  1995 1996

Ido Bar-El

1995-1996

Schilderij, 80 x 100 cm.
Materials: paint on aluminium

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK7313_M247).

Ido Bar-El probeert zich zo weinig mogelijk van de kunstgeschiedenis aan te trekken. Sinds de jaren '90 concentreert hij zich op kleur, vorm en textuur. Het schilderen is het onderwerp en doel van zijn artistieke praktijk.

Bar-El kiest voor niet-klassieke dragers (gevonden kasten, kastdeuren, tafelbaden, laden, dozen, enzovoort) en vereenvoudigde motieven. Deze ‘pictogrammen’ stellen onder andere machines, meetinstrumenten, speelgoed en boodschappenwagentjes voor, maar soms zijn ze zo rudimentair weergegeven of zo vaag geschilderd, dat de toeschouwer ze nauwelijks kan herkennen; ze bewegen zich richting totale abstractie.

Het werk van Ido Bar-El draait naar eigen zeggen om het schilderen: het plezier van het schilderen, de omgang met de materialen en het manipuleren van de verschillende parameters. De focus ligt op het kunstwerk en niet op iets erbuiten. Dit blijkt ook uit de stilte waarin ze steevast zijn gehuld: er wordt geen verhaal verteld, geen woord gezegd, zelfs geen titel meegegeven.

Toch zijn het geen puur esthetische objecten. De kunstenaar kiest zijn materialen – drager en medium – met het oog op hun onverenigbaarheid. De materialen die in een schilderij worden samengebracht stoten elkaar af, zoals de verdunde olieverf die zich terugtrekt van het aluminium, zodat ze de onbehaaglijkheid oproepen die de kunstenaar in onze hedendaagse maatschappij, zeker in die in het Midden-Oosten, ervaart.

Events View all

Ensembles View all

Actors View all