Optimistic Box n°4 and 5

Filliou  robert  optimistic box 4 5  1968 81

Robert Filliou

1968-1981

Object, 9.5 x 16.5 x 11 cm.
Materials: paper, ceramics

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. M00018).

Vertrekkend vanuit zijn idee dat goed gedaan; slecht gedaan en niet gedaan evenwaardige principes zijn creëert Robert Filiou een reeks Optimistic Boxes als nieuwjaarsgeschenken. « Nouvel an Pour vous et vos amis renouvelez l'art d'offrir. Ces artistes ont conçu et réalisé pour vous des cadeaux...inquiétants insolents et baroques... De 30 à 3000 F.” (Nieuwjaar Voor u en uw vrienden, hernieuw de kunst van het geven. Deze kunstenaars ontwierpen en realiseerden storende, onbeschaamde en barokke geschenken voor u ... Van 30 tot 3000 franc.)

De edities van Robert Filliou bieden vaak een directe toegang tot de denkwereld van de kunstenaar, zoals ook bij de bekende Optimistic Boxes het geval is. Het gaat om objecten die afwisselend langs binnen en aan de buitenkant kunnen worden gelezen.

De waarde van dit spaarvarken zit niet binnenin, zoals men zou verwachten, maar vinden we aan de buitenzijde. We moeten het niet openen, zoals de andere dozen, maar net aandachtig bekijken. Een eenvoudige, ironische boodschap staat aan de buitenzijde geschreven. De doos, of het varkentje, is optimistisch omdat het zich van zijn eigen lot bewust is. Het neemt ons daardoor in het ootje.

 

Events View all

Ensembles View all

Actors View all

Linked Items View all