M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Untitled, 1999

Prent, 50 x 35 cm.

Tuerlinckx,%20jo%c3%ablle,%20zonder%20titel,%201999%20editie%20nicc,%20scan ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. UFO2003_023a).

Achter een glazen plaatje hangt een blaadje papier met de tekst *‘Hier een gat maken in de muur om de andere kant te zien’*. Met een kruisje wordt aangeduid waar het gat in de muur gemaakt dient te worden. Dit blaadje papier is slechts de helft van het werk. Wanneer je verder wandelt door de tentoonstellingsruimte vind je, exact aan de achterzijde van deze muur, een tweede blaadje. Hierop staat dezelfde tekst, maar dan in het Frans. Met dit soort uiterst eenvoudige middelen grijpt Joëlle Tuerlinckx in op de architecturale ruimte. Door te verwijzen naar een eenvoudige handeling suggereert ze het verdwijnen van de muur. Die handeling hoeft niet echt uitgevoerd te worden. Wanneer de toeschouwer mee wil gaan in dit idee, ‘verdwijnt’ de muur. De kunstenares wil hiermee aantonen dat de muur enkel een toevallige materiële limiet is. Door minimale acties ondermijnt ze de architectuur van de tentoonstellingsruimte. In vroegere werken maakte ze effectief gaten in de muren van musea. Hier gaat ze nog een stap verder: het suggereren van de handeling is voldoende. Joëlle Tuerlinckx verandert met haar werk de verhouding tussen de tentoonstellingsruimte, het tentoongestelde werk en de toeschouwer. Kunst wordt hier in de meest letterlijke betekenis de bemiddelaar tussen de toeschouwer en de wereld.

Toevoegen aan je lijst

Media

Tuerlinckx,%20jo%c3%ablle,%20zonder%20titel,%201999%20editie%20nicc%20scan2

>'Ici faire un trou dans le mur pour voir l'autre côté'

Tuerlinckx,%20jo%c3%ablle,%20zonder%20titel,%201999%20editie%20nicc,%20scan

>'Hier een gat maken in de muur om de andere kant te zien'

Kunstenaar

Tuerlinckx

> Joëlle Tuerlinckx.

Tentoonstellingen & Ensembles

Middlegate small 006

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Geel – Middle Gate II – The Story of Dymphna. Stad Geel, Geel, 15 September 2018 - 04 November 2018.

Liliane vertessen  waanzin  2018  courtesy to the artist

> Ensemble: WAANZIN | MADNESS.

Dimpnakerk %282%29

> Ensemble: Middle Gate.