M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Twee Delftse Butaangasflessen [Two Delft Blue Butane Containers], 1988

Sculptuur, 58 x 30 cm.

Delvoye wim twee delftse butaanflessen 1988   foto sybls ©image: Syb'l S'Pictures

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK5588).

Wim Delvoyes beelden verleiden door hun toegankelijkheid en gemoedelijkheid. Dat geldt ook voor deze Twee Delftse Butaangasflessen, beschilderd met Delftse motieven. De windmolens en landschappen zijn typisch voor de Hollandse huis-, tuin- en keukenstijl. Formeel ogen deze gasflessen heel logisch, inhoudelijk niet. Het Delftse deel is een vaas, de butaangasfles daarentegen is een lomp, gevaarlijk ding. Gezelligheid en huiselijkheid worden hier gecombineerd met gevaar en agressie. Als toeschouwer word je je nu meer bewust van het fragiele van het porselein en het brute, industriële van de gasfles. Toch oogt het allemaal heel natuurlijk. Het dagelijkse gebruiksvoorwerp en de decoratie versmelten tot een nieuw geheel. Het banale en het verhevene nemen elkanders gedaante aan en worden onderling verwisselbaar.

In zijn objecten kantelen deze twee werelden in elkaar zonder dat ze elkaar ooit opheffen. Zo wordt een sterk beeld gemaakt en ontstaat er een wisselwerking tussen de iconografie en haar drager. Delvoyes kunst bestudeert de relatie die er bestaat tussen het beeld en zijn materiële drager. Aanvankelijk lijkt de gasfles de drager voor de beschildering, maar die beschildering is ook wel een drager voor de fles. De kunstmatige scheiding tussen decoratie en object wordt doorbroken. De decoratie bij Wim Delvoye is zo subversief, omdat ze juist daar verschijnt waar we ze het minst verwachten.

 

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

78334

> Wim Delvoye.

Tentoonstellingen & Ensembles

Image 175

> Tentoonstelling: The collection III – Spring 2003, with interventions by Gert Robijns, Wilhelm Sasnal, Bojan Fajfric & Christophe Terlinden. M HKA, Antwerpen, 22 February 2003 - 18 May 2003.

De bruyckere  berlinde  spreken  1999 photoclinckx7

> Tentoonstelling: The collection XVIII – Ontmoeting. MuHKA, Antwerpen, 15 March 2007 - 13 June 2007.

Barbara kruger  we are not what we seem  1988 photo m hkacc

> Tentoonstelling: The Eightees – A Decade of Extremes. M HKA, Antwerpen, 17 June 2016 - 18 September 2016.

Jurgen addiers m hka 66

> Tentoonstelling: Visite Herentals - Reflections. Kasteel Le Paige, Herentals, 13 October 2012 - 04 November 2012.

Gb  tv quiz dekor  1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: Retrospection and Prospection.