B.C.-B.X.-01

Braeckman,%20dirk,%20b.c. b.x. 01,%202001%20photo%20the%20artist

Dirk Braeckman

2001

Fotografie, 120 x 180 cm.
Materials: silver gelatine print, aluminium

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK7265).

Dirk Braeckmans foto’s leggen de essentie van een ervaring, van de ruimte en van de alledaags beleefde realiteit vast. Deze foto maakt deel uit van een reeks van vier zwart-witfoto’s op groot formaat, gekleefd op metaal. Het zijn geïsoleerde fragmenten in ruimte en tijd, zonder een spoor van menselijke aanwezigheid. Er valt weinig op te zien, maar wat we zien, herkennen we. Het zijn stukken van interieurs of gebouwen.

De kunstenaar accentueert geen elementen van het beeld, maar behandelt alles gelijkwaardig. Het zijn frontale opnames die hun plaats in de ruimte opeisen en die een blik op een achterliggende wereld versperren. De donkere, grauwe toon die in elke foto terugkomt, zorgt voor het geheimzinnige effect, en de korrelige oppervlaktestructuur (als gevolg van de vergroting van een klein negatief) maakt het geheel onscherp.

Braeckmans titels geven geen aanknopingspunten. Ze bestaan uit een persoonlijke code die refereert aan de plaats waar het beeld werd genomen, met wie en in welk jaar. Braeckman wil zo bereiken dat je steeds opnieuw binnentreedt in zijn werk en er steeds opnieuw naar kijkt.

Ensembles View all

Actors View all

Linked Items View all