M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

We Are Not What We Seem, 1988

Collage, 276 x 243 cm.

Kruger barbara we are not what we seem 1988 foto sybls ©image: Syb'l S'Pictures

Collection: Collection M HKA, Antwerp / Collection Flemish Community (Inv. no. BK5859_M99).

We Are Not What We Seem verwijst zowel naar de foto zelf als naar de bredere maatschappelijke context. Geen enkel beeld valt éénduidig te interpreteren. Houdt deze vrouw een vergrootglas in de hand, haalt ze een lens uit haar oog? Niets is wat het op het eerste gezicht lijkt. Illusie en werkelijkheid lopen door elkaar heen en in elkaar over. De montage is bewust heel zichtbaar gemaakt. De waarheidsgetrouwheid van de fotografie en de bedrieglijke taal van de massamedia worden in vraag gesteld. Kruger formuleert haar boodschap als een dringend appèl in rood, zwart en wit. De combinatie van typografische boodschappen en zwartwitfotografie maakt haar werk zeer herkenbaar. Haar werk functioneert als een voortdurende kritische bevraging, gericht aan de toeschouwer. Met het beschuldigende ‘jij’ of ‘wij’ in de tekst lokt ze identificatie uit bij de toeschouwer en roept vervolgens weerstand op. Op die manier maakt ze de kijker bewust van het feit dat de betekenis van de beelden door de media wordt gedicteerd en probeert ze de macht van de media over het denken van de kijker te doorbreken.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Barbarakrugerphotobw

> Barbara Kruger.

Tentoonstellingen & Ensembles

Tuymans  luc  polaroid scan4

> Tentoonstelling: The collection XXXIII – The Collection as a Character. M HKA, Antwerpen, 07 June 2013 - 22 September 2013.

Citadeletralogo

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Visite Diest. M HKA & Stad Diest, Diest, 27 November 2014 - 21 December 2014.

Barbara kruger  we are not what we seem  1988 photo m hkacc

> Tentoonstelling: The Eightees – A Decade of Extremes. M HKA, Antwerpen, 17 June 2016 - 18 September 2016.

Middlegate small 006

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Geel – Middle Gate II – The Story of Dymphna. Stad Geel, Geel, 15 September 2018 - 04 November 2018.

Gb  tv quiz dekor  1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: We are not what we seem.

Liliane vertessen  waanzin  2018  courtesy to the artist

> Ensemble: WAANZIN | MADNESS.

Dimpnakerk %282%29

> Ensemble: Middle Gate.