M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Fragment uit zelfportret als gebouw [Fragment from self-portrait as a building], 1993

Installatie, variable dimensions.

Manders mark fragment uit zelfportret als gebouw 1993 %283%29 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK6983_M184).

Eén van de "kamers" uit het monumentale totaalwerk van Mark Manders' zelfportret als gebouw heet Fragment uit zelfportret als gebouw (1993) en werd door het M HKA aangekocht in 1998. Het werk bestaat uit enkele mensachtige figuren in grauwe, bruine klei en een reeks objecten die in een precieze compositie op de vloer zijn uitgestald en waarin Manders zijn bekende obsessie met het getal vijf de vrije loop laat. Het M HKA kan daar, op voorschrift van de kunstenaar, zelf het architecturale kader bij voorzien: de "kamer" wordt afgebakend door een geïmproviseerde muur van Ytong-blokken enerzijds en een strak gespannen plastic folie anderzijds. Het ‘zelfportret als gebouw’ is een continu work-in-progress. Wanneer de dingen in het gebouw anders geordend of geplaatst worden, verandert ook (onze kijk op) het zelfportret of de identiteit van de kunstenaar. Het is als het ware een onderzoek naar identiteit, een identiteit met verschillende kanten, een identiteit die evolueert.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Mark manders 1 smak

> Mark Manders.

Tentoonstellingen & Ensembles

Tuymans luc polaroid scan4

> Tentoonstelling: The collection XXXIII – The Collection as a Character. M HKA, Antwerpen, 07 June 2013 - 22 September 2013.

Image 384

> Tentoonstelling: The collection I – Fall 2002. M HKA, Antwerpen, 31 August 2002 - 10 November 2002.

Image 281

> Tentoonstelling: The collection II – Winter 2002. M HKA, Antwerpen, 23 November 2002 - 09 February 2003.

Gb tv quiz dekor 1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

Trans siberian amazons 2005 6

> Ensemble: internationaal & wereldwijd [international & worldwide].

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: Self-Portrait as a House.

Gerelateerde werken

Manders mark fragment uit zelfportret als gebouw %28bundeling van vergissingen%29 1994

>Mark Manders, Fragment uit zelfportret als gebouw (bundel van vergissingen) [Fragment from self-portrait as a building (bundle of mistakes)], 1994.Installation, mixed media, 102 x 21 x 28 cm.