Poetry of the Book

Cruyt  laurent  poetry of the body  conflict  1990 clinckx

Laurent Cruyt

1990

, 3 x (100 x 80 x 5.5 cm).
Materials: lead, acrylic paint, canvas

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. S0102_01, S0102_02, S0102_03).

Het werk Poetry of the Book past binnen de reeks Time Paintings, een reeks van abstracte schilderijen met een heldere, poëtische dimensie. Het bestaat uit drie schilderijen met grote opvallende effen kleurvlakken, vergezeld van een kleiner kleurvlak in een contrasterende kleur, telkens in een wisselende kleurcombinatie.

Essentiële elementen als materie, vorm en kleur worden door Cruyt onderzocht. Dit past binnen de traditie van de abstracte schilderkunst uit de jaren zestig. Hier werd onderzoek gedaan naar het gebruik van de essentiële elementen in de schilderkunst: materie, vorm, kleur. Abstracte vormen stonden, volgens de abstracte schilders uit de jaren zestig, het dichts bij de intellectuele benadering van volumes, licht en evenwicht.

Een andere belangrijke element in Cruyts werk is het tijdsaspect. De werken uit de reeks Time Paintings kunnen worden opgevat als visuele portretten van de tijd; past, present and future. Het is een proces van  langzame rijping, zowel bij kunstenaar als toeschouwer. Het vlottende, repetitieve maar ook vluchtige karakter van tijd wordt in kleur en vlak verbeeld.

De complexiteit in de verfhuid staat in contrast met het eenvoudige kleur- en vormgebruik en weerspiegeld de gelaagdheid van het schilderproces. Met penseel en verf en veel geduld, creëert Cruyt laagje voor laagje het tijdloze. Een schilderij dat te lezen valt als een boek.

Media View all

Ensembles View all

Actors View all