M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Zonder titel [Untitled], 1992

Installatie, 490 x 690 cm.

Rp zondertitel Image: © M HKA, Collectie M HKA, Collectie Vlaamse Gemeenschap

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK6182).

Ria Pacquée zwerft zelf regelmatig te voet met haar camera door de stad, op zoek naar het leven op straat, en naar beelden die dit leven tot uitdrukking kunnen brengen. Deze serie bestaat uit negen op straat gemaakte foto’s, die op vorm geselecteerd en gerangschikt zijn en gepresenteerd worden in drie rijen van drie foto’s. De formele rangschikking ontlokt een vergelijking tussen de mensen en voorwerpen, die allemaal een zwervend bestaan leiden, en buiten de maatschappij zijn komen te staan. Ze lijken ontdaan van hun oorspronkelijke identiteit en functionaliteit. Ze hebben hun eigen individuele geschiedenis, en het is de vraag hoe zij zijn beland op de plaats waar ze nu zijn. Zo wordt door de overeenkomst in vorm de overeenkomst in inhoud benadrukt. Hoewel zowel de mensen als de voorwerpen centraal in het beeld staan, zijn ze door hun afgewende houding en hun bedekking niet helemaal zichtbaar, en wekken ze de indruk niet echt aanwezig te zijn. Ze zijn tegelijk zichtbaar en onzichtbaar, aanwezig en niet aanwezig. De foto’s zijn ingelijst als schilderijtjes, en zijn dicht op elkaar opgehangen. Afzonderlijk stellen zij eigenlijk niets voor, samen vertellen zij een verhaal, door hun onderlinge relaties. Op zichzelf lijken ze terloopse momentopnamen te zijn, een registratie van de werkelijkheid, maar de manier waarop ze zijn samengebracht wijst weer op enscenering, op manipulatie van de werkelijkheid. Zo ontstaat een spel tussen vorm en inhoud, afwezigheid en aanwezigheid en tussen fictie en werkelijkheid.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Performanceriapacquee2011artsbirthdayphotom hkaclinckx2

> Ria Pacquée.

Tentoonstellingen & Ensembles

Image 175

> Tentoonstelling: The collection III – Spring 2003, with interventions by Gert Robijns, Wilhelm Sasnal, Bojan Fajfric & Christophe Terlinden. M HKA, Antwerpen, 22 February 2003 - 18 May 2003.

Zaalzicht  met werk van vladimir monroe en paul casaer  photo clinckx

> Tentoonstelling: The collection XXI – Winter 2007. MuHKA, Antwerpen, 01 December 2007 - 09 March 2008.

Image 3428

> Tentoonstelling: Visite. Cultureel Centrum Overijse, Overijse, 03 April 2009 - 10 September 2009.

Mm mhka website header nl

> Tentoonstelling: From Broodthaers to Braeckman – Photography in the Visual Arts in Belgium. M HKA, Antwerpen, 06 October 2016 - 05 February 2017.

Gb  tv quiz dekor  1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: Photographs of Various Performances.