M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Good Boy, Bad Boy, 1985

Installatie, 01:00:00, 00:52:00.

Nauman,%200007%20bruce,%20good%20boy,%20bad%20boy,%201982%20detail1 ©image: M HKA, © SABAM Belgium 2018

Collection: Collection M HKA, Antwerp.

Als pionier van de klassieke Amerikaanse videokunst vertrekt Bruce Nauman van de opvatting van kunst als een activiteit met een boodschap, die zich rechtstreeks tot de kijker richt. De communicatie die hij wil voeren gaat verder dan een dialoog; het is een verraderlijke oproep om deel te nemen aan een gedachtegang, waardoor de toeschouwer ongemerkt betrokken partij wordt, en daardoor deel van het werk. De beeldtaal is dermate compact en direct, dat ze een spiegel van de eigen ziel wordt. In 1985 resulteert dit in de video Good Boy, Bad Boy, gespeeld door twee acteurs die door elkaar dezelfde (schoolse) vervoeging declameren van to have, aangevuld met existentiële begrippen die naargelang de intonatie van de acteurs een mededelende, smekende of bevelende bijklank krijgen. Door het verschillende spreektempo van de acteurs verschuiven de teksten in een eindeloze woordenstroom die een dwingend mantra wordt, tegelijk bezwerend en intimiderend: “I have to… You have to… We have to…” Het schematische ritme roept associaties op met onderwijs en educatie, maar ook met hersenspoeling en indoctrinatie. In de tentoonstelling plaatst Luc Tuymans de directheid van Good Boy, Bad Boy diagonaal tegenover het schimmenspel van Tobias Rehberger. Luc Tuymans kiest opzettelijk voor dit vroege werk van Nauman omdat er duidelijk uit blijkt hoezeer de Amerikaan de mogelijkheden van de videokunst doorzag nog voor anderen zich erop gingen toeleggen. De video duurt nauwelijks een minuut en herhaalt zich continu. Het is een gecomprimeerd, iconisch werk uit de collectie van het M HKA, dat op een bijna brutale manier aanwezig is in de ruimte.

Tekst: Hans Willemse

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Bruce nauman self portrait as fountain 1966

> Bruce Nauman.

Tentoonstellingen & Ensembles

 mg 2613 credit

> Tentoonstelling: Sanguine/Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque. M HKA, Antwerpen, 01 June 2018 - 16 September 2018.

Jurgen addiers m hka 66

> Tentoonstelling: Visite Herentals - Reflections. Kasteel Le Paige, Herentals, 13 October 2012 - 04 November 2012.

Tuymans  luc  polaroid scan4

> Tentoonstelling: The collection XXXIII – The Collection as a Character. M HKA, Antwerpen, 07 June 2013 - 22 September 2013.

Lea lublin  vragenlijst wat is kunst 1975 collection m hka foto m hkaclinckx

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Visite Herzele – Beyond words. M HKA, Herzele, 03 April 2015 - 03 May 2015.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: Auto - Theatre.