M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Chantoir, 1996

Sculptuur, 130 x 80 x 200 cm.

De cordier  thierry  chantoir  1996 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK6989).

Dit schaalmodel voor een stadsmeubel, hier opgevat als een autonome sculptuur, deed in een grotere uitvoering ooit dienst als spreekgestoelte aan de voet van de Gentse Sint-Baafskathedraal. Daar inviteerde het voorbijgangers om vrij en ongedwongen hun zegje te doen. In zijn vormgeving houdt Chantoir heel letterlijk het midden tussen stoel en podium. Het hout als natuurlijk materiaal en de zwarte kleur zijn kenmerkende elementen in de kunst van Thierry De Cordier. De nadrukkelijke uitnodiging tot communicatie lijkt echter verdacht voor een werk van deze Belgische kunstenaar-filosoof. Het verlangen naar 'echte' communicatie stelt hij in zijn beelden, tekeningen en stille performances net voor als een onvermogen, een tekort. Een ongeloof in het functioneren van onze huidige maatschappij ligt daaraan ten grondslag. Zoals De Cordier het zelf verwoordt: “Onze hedendaagse cultuur is volledig ontworteld, ze bouwt torens van Babel”. De titel van het werk, Chantoir, verraadt deze dubbele bodem. Een 'chantoir' is een geografisch verschijnsel dat zich voordoet in Belgische karstgebieden. De oplossing van kalksteen in water zorgt er voor spleten en 'verdwijngaten'. De spreker die als het ware oplost in deze Chantoir, verbeeldt de gespletenheid van de mens die enerzijds de wil heeft om de wereld te veranderen, maar anderzijds tot het besef komt dat dit streven onbereikbaar blijft.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Kunstencentrum%20carlos%20de%20meester%20te%20gast%20afb%20cat%20de%20cordier%281%29

> Thierry De Cordier.

Tentoonstellingen & Ensembles

Pha603 08

> Tentoonstelling: Urgent Conversations: Antwerp – Athens, Part II: Interpersonal Space / Beyond Knowledge. M HKA, Antwerp, 01 July 2017 - 03 September 2017.

Gb  tv quiz dekor  1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.