M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Skyspace, 1994

Installatie, 6.5 x 6.5 x 5.5 m.

Turrel 0005 james skyspace 1996 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK6992_M182).

James Turrells installaties zijn meestal site specifiek en vragen van de toeschouwer enige tijd om illusionistische effecten ten volle te kunnen ervaren. De relatie tussen licht en ruimte is hierbij belangrijk. Turrell maakt licht in zijn kunst zichtbaar waardoor het een ruimtelijke dimensie krijgt en bijna tastbaar wordt. In het midden van de jaren zeventig startte Turrell met de creatie van zijn skyspaces. Sindsdien heeft hij er op verschillende plaatsen gebouwd, onder meer in Frankrijk, Italië, Ierland, Israël, de Verenigde Staten en Nederland.

Het dakterras van het M HKA heeft zijn eigen Skyspace: een kubusvormige ruimte met één deuropening en een vierkant gat in het plafond. Langs de muren zijn zitbanken aangebracht, waarop je kan plaatsnemen. Overdag kan je door de opening in het plafond een stukje uitgesneden lucht bewonderen, die altijd in beweging lijkt. Bij zonsondergang kan je meemaken hoe de blauwe lucht steeds dieper blauw wordt, hoe wolken en passerende vliegtuigen onzichtbaar worden en de eerste sterren verschijnen tot de opening gevuld lijkt met een fluwelige gitzwarte lap alsof er een mat zwart vierkant op het plafond is geschilderd. Het dieptezicht valt weg en het zwart lijkt ondoordringbaar, terwijl de hemel buiten de kubus – zichtbaar door de deuropening – de gekende evolutie van dag naar nacht doormaakt. Een ervaring die de toeschouwer niet alleen op een andere manier bewust maakt van licht en ruimte, maar die ook een nieuw besef van tijd oproept.

Toevoegen aan je lijst

Media

Turrel 0002 james skyspace 1996 photo syb'l s pictures

>Turrell's 'Skyspace' in het M HKA

Turrel 0004 james  skyspace 1996

>Blik naar de lucht vanuit 'Skyspace'

Turrel 0005 james skyspace 1996

>Interieur van Turrell's 'Skyspace' in het M HKA

Kunstenaar

Jamesturrell

> James Turrell.

Tentoonstellingen & Ensembles

Image 281

> Tentoonstelling: The collection II – Winter 2002. M HKA, Antwerpen, 23 November 2002 - 09 February 2003.

Image 384

> Tentoonstelling: The collection I – Fall 2002. M HKA, Antwerpen, 31 August 2002 - 10 November 2002.

Geen foto

> Ensemble: When The Sky is Low and Heavy.

Img 4230

> Ensemble: NU TE ZIEN.

M hka nieuwe gevel 2009 foto bram goots

> Ensemble: M HKA On Site.

Gb tv quiz dekor 1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

800px fallen astronaut

> Ensemble: avant-garde.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.