M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Mar Rosso - Sedie Love Difference [Red Sea – Love Difference Chairs], 2005

Installatie, 4 x (78 x 46 cm).

Dsc 5168 2 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp - Donation Friends of M HKA, 2011 (Inv. no. S0455).

In 1994 schrijft Michelangelo Pistoletto het manifest Progetto Arte: hij pleit voor een geëngageerde kunst, waarbij kunstenaars nadenken over de rol die ze spelen in de samenleving en hun verantwoordelijkheid opnemen. Met zijn grote kunstproject Cittadellarte tracht Pistoletto sinds 1996 deze ideeën te concretiseren in samenwerking met andere kunstenaars.

Pistoletto gelooft in de mogelijkheden van kunst om de zich steeds verder van elkaar verwijderende culturen, volkeren, overtuigingen en individuen bij elkaar te brengen. Ook verschillende menselijke activiteiten en terreinen zoals economie, religie, educatie en politiek wil hij, door middel van kunst, opnieuw verenigen. In 2002 start hij het project Love Difference – Artistic Movement for an InterMediterranean Politic op, dat tracht de landen en volkeren rond de Middellandse Zee dichter bij elkaar te brengen.

Het werk Red Sea – Love Difference Chairs maakt deel uit van dit project. Op vier naast elkaar opgestelde stoelen tekent zich de kustlijn van de Rode Zee af. De zee geldt hier als metafoor voor het samenbrengen van verschillende culturen en ze bemiddelt op die manier tussen landen, talen, politieke ideeën en religies. In samenwerking met de Colombiaanse kunstenaar Juan Sandoval bewerkt Pistoletto een bestaand type stoel tot iets dat balanceert op de grens tussen kunst en design, tussen installatie en functioneel object, tussen land en zee. Op deze stoelen dient de grens niet om te verdelen, maar om te verbinden. 

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Michelangelo pistoletto with his work photo clinckx

> Michelangelo Pistoletto.

Tentoonstellingen & Ensembles

Visite visual goldcmyk

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Visite Bornem - Gedeelde Ruimte. CC Ter Dilft, Bornem, 03 May 2014 - 25 May 2014.

4020 affiche 1 a3 20 mei groot

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Visite Genk - Genkenaren kiezen kunst. C-Mine, Genk, 02 July 2014 - 31 August 2014.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: The City of Art.