M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Helena Sculpture, 2006

Installatie, 3 x (100 x 185 x 212 cm).

Vaastje ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK7655).

De oorsprong van het monumentale werk Helena Sculpture ligt in 2004: in dat jaar maakte Vaast Colson een reeks van 12 portretten van Helena, de toen 15-jarige dochter van de Duitse kunstenaar Martin Kippenberger, onder de titel Helena: The Paintings Martin Couldn’t Paint Anymore. Kippenberger, één van Colsons belangrijkste voorbeelden, was toen al zeven jaar overleden. De reeks was een verwijzing naar Kippenbergers reeks serie Jaqueline: The Paintings Pablo Couldn’t Paint Anymore, die Kippenberger in 1996 vervaardigde als eerbetoon aan Pablo Picasso, wiens vrouw Jaqueline heette. Ook Colsons reeks was een eerbetoon, maar niet alleen dat: het was tevens een poging om met meer inzicht over Kippenbergers werkwijze, techniek en materiaalgebruik iets dichterbij het nalatenschap van zijn voorbeeld te komen. Sinds 2006 wordt de reeks van portretten van Helena bewaard in Helena Sculpture. Dit werk, op het eerste gezicht misschien een minimalistische zitbank, dient dus tegelijkertijd als een soort kluis voor een artistieke schat, of als een reliekschrijn voor de kunstzinnige pelgrim. Slechts één keer per jaar mag de kist worden geopend: op 24 augustus, de verjaardag van Helena. Zo krijgt deze bijzondere reeks een haast mythologische allure.

Toevoegen aan je lijst

Media

Vaastje

>

>Helena's Sculpture PART I. Klik hier om het clipje te bekijken.

Kunstenaar

Vaastcolson

> Vaast Colson.

Tentoonstellingen & Ensembles

Tuymans  luc  polaroid scan4

> Tentoonstelling: The collection XXXIII – The Collection as a Character. M HKA, Antwerpen, 07 June 2013 - 22 September 2013.

Gb  tv quiz dekor  1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

Fouquetposter1

> Ensemble: Belgische kunst [Belgian Art].

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: To Retitle an Object Daily During the Course of a Show.

Gerelateerde werken

Schermafbeelding 2017 10 09 om 11.16.50

>Hans Theys, Vaast Colson, Vaast Colson - Helena (Part I) [video], 2004.Video, 00:06:00.

Vc helena ii

>Hans Theys, Vaast Colson - Helena (Part II) [video], 2004.Video, 00:06:33.

Schermafbeelding 2017 10 09 om 11.19.57

>Hans Theys, Vaast Colson - Helena (Part III) [video], 2004.Video, 00:09:35.