Exercising Nowheres 2

Beeck  hans op de  exercising the nowhere 2  2000

Hans Op de Beeck

2000

Installatie, maquette 1: 39,5 x 129 x 86,5 cm; pedestal 1: 126,5 x 129 x 80,5 cm; maquette 2: 90 x 150 x 180 cm; pedestal 2: 101,5 x 150x 180 cm; whole work: 193 x 281,5 x 180 cm.
Materials: MDF, primer paint, 2K-spray paint, plexi, metal

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK7217).

Exercising Nowheres 2 is een maquette van een zwembad met een doorkijk naar een stukje stedelijk landschap. Het is een soort poppenkast, een mini-theater op een sokkel van eenvoudig stalen smeedwerk waarin de toeschouwer zijn oog kan laten verdwalen. De ruwe vorm van het omhulsel leidt de blik naar binnen. Het zwembad is geschilderd in glimmende blauwe lakverf. Hoge raampartijen bieden een doorkijk naar een perifeer stadsbeeld met modernistisch aandoende flatgebouwen. Er hangt een schemerige sfeer van vervreemding, leegte en eenzaamheid.

Hans Op de Beeck kiest voor iconen van grootstedelijkheid: een zwembad, een station, een wachtkamer, een benzinestation. Hij toont deze plaatsen niet zoals hedendaagse fotografen, die de urbane werkelijkheid begluren en als in een spiegel de mooie dingen, bizarre elementen er van tonen. Hans Op de Beeck toont een fragmentarische wereld via maquettes: hij interpreteert de werkelijkheid en werpt die terug naar de toeschouwer. Zelf omschrijft de kunstenaar zijn maquettes als indrukwekkende stillevens die een verontrustende parallelle wereld creëren.

Tijdens het kijken ontdek je een aantal tegenstrijdigheden, terwijl je automatisch toch gaat vergelijken met ‘de werkelijkheid.' Wat opvalt is de totale afwezigheid van de mens en alle activiteit. Je komt terecht in een soort stilstaand moment, in een ‘blinde vlek.' Het werk creëert het gevoel alsof er net iets gebeurd is, alsof je als toeschouwer juist te laat bent bij een scène. Exercising Nowheres 2 biedt open, verhalende suggesties; het verhaal komt net niet in beeld.

Events View all

Ensembles View all

Actors View all