M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

A Rose, 1964-1965

Prent, 490 x 490 mm.

Vree,%200018%20paul,%20de,%20a%20rose,%201965 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. UFO2002_3).

*A Rose* is een gedicht waar de reductie in het gebruik van het taalmateriaal zich voltrokken heeft tot de grafisch-picturale mogelijkheden van het woord met de ruimtelijkheid als structurerende generator. Hoewel de muzikaliteit van het woord hier nog bepalend is, deelde De Vree het in bij zijn concrete poëzie omdat de structuur van het gedicht ook in de typografische uitzetting visueel vervat is. Het gedicht werd in 1965 uitvergroot in zeefdruk en door Hansjörg Mayer uitgegeven in de anthologie ‘konkrete poesie international’. [*A Rose*](http://ubumexico.centro.org.mx/sound/devree_paul/Devree-Paul_Eem-Rpps-a-Rpse.mp3) werd ook gesonoriseerd en door Henri Chopin in OU, zijn tijdschrift voor sonore poëzie, uitgegeven op plaat. Het gedicht bestaat in een Nederlandse en Engelse versie, voor de sonorisatie werden beide versies aangewend, waardoor Gertrude Steins klassieke, niet-symbolische uitspraak “a rose is a rose is a rose” steeds geldig blijkt te zijn onafhankelijk van taal of medium. In *A Rose* komen ook De Vree twee thema’s, dat van de liefde en de vergankelijkheid, samen: ‘rose’ is een anagram voor ‘eros’, en in de sonorisatie wordt door een meervoudige herhaling en superpositie van de zin ‘een roos is’ in de klankversmelting het woord ‘erosie’ auditief opgewekt.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Pdv foto 1975 icc dt 03

> Paul De Vree.

Tentoonstellingen & Ensembles

Vree  0087 paul  de  some like it hot

> Tentoonstelling: Paul De Vree: Neonlicht [Paul De Vree: Neon Light]. M HKA, Antwerp, 05 October 2012 - 20 January 2013.

Vree,%200018%20paul,%20de,%20a%20rose,%201965

> Ensemble: Concrete Poëzie [Concrete Poetry].

800px fallen astronaut

> Ensemble: avant-garde.