Office Baroque

Matta clark color slide3

Gordon Matta-Clark

1977

Intervention
Materials:

Ernest van Dijckkaai 1, Antwerpen

"Het is de verstarde mentaliteit die architecten oplegt muren te bouwen, en kunstenaars om ze te versieren, die mijn gevoel voor beide groepen beledigt. Ik wil geen totaal nieuw kader van visie of kern scheppen. Ik wil het bestaande kader van ons denken en waarnemen hergebruiken." (Gordon Matta-Clark, 1977)

In 1977 transformeerde Matta-Clark in Antwerpen een kantoorgebouw tot Office Baroque. In een eerste ontwerp wil hij uitsluitend de gevel bewerken: een boogvormige uitsnijding van de benedenhoek tot bovenaan de gevel. Dit zou het gebouw doorzichtig maken en de voorbijgangers zouden er dwars doorheen kunnen kijken. Het stadsbestuur gaf echter geen toestemming. Daarom maakte hij een tweede ontwerp dat zich beperkte tot de binnenruimte van het gebouw. Twee elkaar overlappende cirkels vormden doorheen alle verdiepingen een bizar patroon van doorkijkjes en ruimtelijke figuren. Door kleine variaties in de uitsnijdingen werd een effect van beweeglijkheid opgeroepen.

Klik hier voor meer documentatie en afbeeldingen.

Events View all

Ensembles View all

Actors View all

Linked Items View all