Untitled

Vermeiren,%200006%20didier,%20sans%20titre,%201992%20photo%20jan%20kempenaers

Didier Vermeiren

1992

Sculptuur, 165 x 81 x 89 cm.
Materials: iron, plaster

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK6064_M118).

Dit werk van Didier Vermeiren bestaan uit rechthoekige geraamtes gemaakt van ijzeren staven. Aan de onderkant zijn telkens vier wieltjes bevestigd. De verticale staven lijken de denkbeeldige grenzen van een beeld aan te geven. De wieltjes suggereren beweging in de ruimte.

De vorm en het materiaal van deze sculpturen associëren we onder andere met minimale sculptuur. In de Minimal Art kent het beeld dikwijls geen voor en achter, links of rechts. Vermeiren doorbreekt deze gelijkvormigheid van het beeld echter vaak bij zijn kooisculpturen: soms is één van de verticale staven vierkant in plaats van rond, bij andere werken krijgen de staven aan dezelfde halve kant een gipslaagje, de wieltjes geven een rijrichting aan enzovoort. De sculpturen hebben zo ineens wel een voor- en een achter-, een linker- en een rechterkant.

Met zijn beelden stelt Vermeiren de identiteit van de beeldhouwkunst aan de orde. Wezenlijke sculpturale principes zoals volume, massa, gewicht, open en gesloten worden onderzocht. Deze werken gaan echter ook over het lege en het volle, afwezigheid en aanwezigheid, dynamisme en bewegingloosheid, horizontaliteit en verticaliteit, binnen en buiten, verhoging en verplaatsing.

Media View all

Events View all

Ensembles View all

Actors View all