M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Revolution, 2006

Video, 00:04:08.

Hafez,%20khaled,%20revolution,%202006%20still%207 ©image: video still

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK7621_M389).

Revolution is een video waarin Khaled Hafez ideologie aanmerkt als één van de sterkste vormen van geloof. Zowel de zakenman als de religieuze fundamentalist worden hierin weergegeven als revolutionairen, in reactie waarop een derde, een militair, hen ombrengt. Het werk fungeert als een klassieke triptiek met drie beloftes [gelijkheid, vrijheid, eenheid], die de revolutie echter niet kan waarmaken. De militair verbeeldt de belofte om met geweld sociale gelijkheid tot stand te brengen. Het middelste videobeeld toont een zakenman, die symbool staat voor de vrije markteconomie. Met een hamer timmert hij ritmisch op spijkers, een activiteit die verwijst naar onderdrukking. Vrijheid krijgt hier een bittere bijklank, massaconsumptie wordt voorgesteld als een nieuw soort slavernij. Het derde fragment gaat over eenheid. Een religieuze fundamentalist onthoofdt met een hakbijl barbiepoppen, die symbool staan voor het Westen. De kledij en handeling van dit personage verwijzen naar het fundamentalisme, waarbinnen geen plaats is voor persoonlijke vrijheid. De verschillende figuren treden in interactie. Zowel het beeld van de Westerse zakenman, als van de Islamiet geven een overduidelijk zwart-wit beeld. Hafez behandelt in dit werk de relatie tussen het Oosten en het Westen, waarbinnen hij de kloof en de overeenkomsten tussen de twee gebieden op een symbolische manier toont.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Ethree

> Khaled Hafez.

Tentoonstellingen & Ensembles

Citadeletralogo

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Visite Diest. M HKA & Stad Diest, Diest, 27 November 2014 - 21 December 2014.

Gb  tv quiz dekor  1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: Theatrics.