Borborygmus

Borborygmus alternative

Hedwig Houben

2017

Video, 00:20:35.
Materials: Video

Collection: Courtesy of the artist and Galrie Fons Welters, Amsterdam.

De video Borborygmus begint als de opname van een klassiek kunstenaarsgesprek, waarin Hedwig Houben recent werk kadert binnen haar bredere praktijk. Ze bespreekt de rol van het ongedefinieerde ‘it’ in haar performance aan de hand van de ervaringen en gevoelens van andere personages uit haar oeuvre. In de loop van de performance vermengt Houben verschillende registers -van kunstcanon en wetenschappelijk discours, tot persoonlijke anekdotes en wikipedia wijsheden- op steeds dezelfde, afgemeten toon en met uitgestreken gezicht, terwijl ze objecten uit plasticine manipuleert.

Op verschillende momenten onderbreekt Houben haar lezing om geluiden van de spijsvertering na te bootsen. Borborygmus, de titel van het werk, is een onomatopee en de wetenschappelijke term voor het rommelende, borrelende geluid dat veroorzaakt wordt door gas in darmen. Houben gebruikt de spijvertering als metafoor voor het maakproces, dat ze als een fysiek, lichamelijk proces benadert.

“…De darmen, met name de dunne en dikke darm, spelen een belangrijke rol bij het veroorzaken van een ‘buikgevoel’. In feite vertegenwoordigen beide een geheel andere wereld die in het lichaam voor ons, als buitenstaanders, vol geheimen zit…”

- Borborygmus, 2017

Events View all

Actors View all