M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

CAMERA NON ASSISTÉE, 1996-2010

Video

2018 middlegate ii geel photo m hkacc 9 Collection M HKA, Antwerp, image: © M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. M00334).

Caméra non assistée bevat opnames van het nachtelijk zicht vanuit ramen en vensters. De data van de opnames worden weergegeven in het beeld. De “camera zonder hulp” lijkt dus op het eerste zicht een eenvoudige, directe en objectieve opname van een banaal uitzicht. Toch is er meer aan de hand. De film wordt in vraag gesteld door de cinematografische componenten – opname, projectie, licht – te verbinden met picturale en architecturale elementen, zoals veluxen en straatverlichting. Mesmaeker vraagt aandacht voor het alledaagse, voor dingen die vergeten zouden kunnen worden of over het hoofd gezien. De hele montage gaat over het opentrekken van de perceptie. Dit wordt beklemtoont door de duurtijd van de opname. Geconfronteerd met het langzaam voorbijglijdende beeld zal de toeschouwer de projectie beginnen abstraheren en uiteindelijk nog louter kleur en vorm herkennen. Zo ontstaat er een plastische en imaginaire overgang van vluchtige beelden die verdwijnen in materie.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Annoniem female

> Jacqueline Mesmaeker.

Tentoonstellingen & Ensembles

Middlegate small 006

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Geel – Middle Gate II – The Story of Dymphna. Stad Geel, Geel, 15 September 2018 - 04 November 2018.

Nel aerts  dimpna  2018  courtesy to the artist

> Ensemble: SPIRITUALITEIT | SPIRITUALITY.

Dimpnakerk %282%29

> Ensemble: Middle Gate.