La Flagellazione di Cristo

Caravaggio la flagellazione mus.capodimontena

Caravaggio

1607-1608

Schilderij, 266 x 213 cm.
Materials: oil on canvas

Collection: Napoli. Museo e Real Bosco di Capodimonte (proveniente da Napoli, Chiesa di San Domenico Maggiore proprietà del FEC - Fondo Edifici di Culto).

De ‘Geseling van Christus’ is een van de grote werken uit het late oeuvre van Caravaggio. Het was na ‘De zeven werken van barmhartigheid’ voor de Pio Monte della Misericordia-kerk zijn tweede belangrijke opdracht in Napels, waar hij zich vestigde in het vroege najaar van 1606. Nauwelijks een jaar na zijn vlucht uit Rome was hij al de grote ster van Napels.

De ‘Geseling’ was een bestelling van de ambitieuze De’ Franchis-familie, die in haar kapel in de San Domenico Maggiore-kerk wilde uitpakken met een monumentaal altaarstuk. Caravaggio stelde niet teleur. Zelden werd Christus imposanter en fysieker uitgebeeld. Slechts gehuld in een lendendoek heeft hij veeleer de musculatuur van een atleet dan van een godheid. Maar hij draagt zijn doornen kroon en zijn lot met waardigheid. Hoe zeer de drie ruwe, getaande figuren, de beulen van Pilatus, hem ook belagen, vastgrijpen en knevelen, in het machtige licht dat van boven naar onder op zijn goddelijk lichaam en zijn bleke huid valt, lijdt hij gelaten, haast in zichzelf gekeerd.

In 1972 werd de ‘Geseling’ van de San Domenico Maggiore-kerk overgebracht naar het Museo di Capodimonte, het prachtige museum op de Capodimonte-heuvel vanwaar je kunt uitkijken over Napels en de baai. In 1998/1999 werd het grondig gerestaureerd. De atleet van Caravaggio verkeert in blakende conditie.

Events View all

Actors View all