Edward & Nancy Kienholz Documentation

Sanguine exhibition view photo m hkacc 4 8

Edward Kienholz

1971-1972

Miscellaneum, closed: 6.4 x 26.7 x 29.2 cm, open: 5.1 x 57.8 x 29.2 cm.
Materials:

Collection: Courtesy Edward Kienholz, L.A. Louver Gallery.

Edward en Nancy Kienholz maken samen confronterende installaties, assemblages en environments: levensgrote personages in een herkenbare setting, omgeven door banale voorwerpen en in een karakteristieke zwijgende pose. Hun oeuvre is een woest commentaar op racisme, seksuele stereotypen, armoede, hebzucht, corruptie, imperialisme, vaderlandsliefde, religie, vervreemding en - bovenal - morele hypocrisie.

In 1972 wordt Edward Kienholz door Harald Szeeman gevraagd om deel te nemen aan documenta 5 (een toonaangevende tentoonstelling die elke vijf jaar plaatsvindt in het Duitse Kassel) waar de installatie Five Car Stud voor het eerst werd getoond: negen levensgrote figuren en vijf auto’s in een aangrijpend nachtelijk decor.

De installatie bestaat uit een cirkel van gemaskeerde blanke mannen, verlicht door de koplampen van de omgevende auto's, die een geknevelde zwarte man omknellen, aftuigen en castreren. In twee van de auto’s ondergaan een kind en een blanke vrouw – de zoon van een van de aanvallers en de metgezel van het slachtoffer – met machteloze ontreddering het tafereel. Five Car Stud is een tijdloze mokerslag, een aanklacht van de blanke suprematie en racistisch geweld.

Na documenta verdwijnt de installatie in een Japanse museumcollectie. In 2008 begon Nancy Reddin, de vrouw en partner van Edward Kienholz, aan de restauratie van Five Car Stud in de Kienholz Studio in Hope, Idaho. Het werd opnieuw getoond in het Los Angeles County Museum of Art in Los Angeles (2011-2012), het Louisiana Museum of Modern Art in Denmark (2012) en bij Fondazione Prada in Milaan (2016-2017), die het werk aankocht voor hun collectie.

In Sanguine/Bloedrood wordt het werk getoond zoals het 46 jaar geleden op documenta te zien was, buiten de tentoonstelling zelf en in de verduistering van een grote dôme.

Drie jaar werd er aan de legendarische installatie gewerkt. Al die tijd hield Edward Kienholz een nauwkeurig verslag van het artistieke wordingsproces. In een getypt document worden alle onderdelen uitvoerig beschreven. Kienholz geeft daarnaast ook zijn inschattingen weer van de sociaal-politieke gevolgen die het werk met zich mee zou brengen. Enkele objecten verbonden aan de documentatie van het werk zijn opgenomen in de tentoonstelling.

Events View all

Actors View all

Linked Items View all