M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Emission - Réception, 1973-1974

Installatie

010 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. S0191).

Muntadas’ interesse voor communicatie en media dateert uit de jaren zeventig, Emission - Réception is daar een mooi voorbeeld van. Het bestaat uit tachtig kleinbeelddia’s die steeds twee aan twee geprojecteerd worden. De ene reeks toont televisietoestellen met uiteenlopende beelden, de andere verschillende mensen die zich, op enkele uitzonderingen na, in eetgelegenheden, kantines of cafés bevinden. Hoewel deze mensen samen in een ruimte zijn, communiceren ze weinig of niet met elkaar. De meesten staren wat voor zich uit en lijken een programma op televisie te volgen. Communicatie gebeurt enkel nog in één richting, alleen het “ontvangen” blijft over. In de periode dat Muntadas dit werk maakte was Franco aan de macht in Spanje. Hij beheerste en controleerde er toen heel het televisie- en radiolandschap. De programma’s die het volk te zien kregen, dienden dan ook vaak als propaganda voor zijn regering. Door gebrek aan alternatieve media en door de eenzijdige communicatie van het medium, stonden weinig mensen er kritisch tegenover. Toen al was Muntadas bezig met de massamedia aan een kritisch onderzoek te onderwerpen en het kijkgedrag van het publiek in vraag te stellen. Eenvoudig, maar krachtig, toont hij hoe dominant het medium televisie aanwezig kan zijn en hoezeer mensen door deze structuur gemanipuleerd worden. En hoewel dit kunstwerk dateert uit 1973 is dit onderwerp nog steeds heel actueel. Nu meer dan ooit bepaalt de massamedia immers voor een groot deel onze perceptie van de wereld en de maatschappij.

Toevoegen aan je lijst

Media

>

010

>Dia van de receptie- en emissie-zijde..

>Antoni Muntadas in gesprek met Christine Lambrechts en Sophie Grégoir (M HKA) over 'Emission - Réception'.

Kunstenaar

Antonio muntadas photo m hkaclinckx3

> Antoni Muntadas.

Tentoonstellingen & Ensembles

Noguera,%20pere,%20mapa%20d'europa,%201979

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Spirits of Internationalism. Van Abbemuseum, Eindhoven, 21 January 2012 - 29 April 2012.

Rombouts  guy   leegte is vorm  zaalzicht photo clinckx 13

> Tentoonstelling: The collection XX: Jubilee. Who's got the Big Picture?. MuHKA, Antwerpen, 29 June 2007 - 18 November 2007.

Muntadas  document 1 20

> Tentoonstelling: Antoni Muntadas: Alles is politiek [Antoni Muntadas: Everything is politics]. M HKA, Antwerp, 05 October 2012 - 20 January 2013.

W%c3%a9ry  0002 marthe  zonder titel  1989 photo philippe de gobert

> Tentoonstelling: De Verzameling II en een keuze van schenkingen en bruiklenen. MuHKA, Antwerpen, 30 June 1990 - 04 November 1990.

5517

> Tentoonstelling: Olga Chernysheva – Keeping Sight. M HKA, Antwerpen, 24 October 2014 - 18 January 2015.

Bergpeterjustoneofthosethings 1987

> Ensemble: Stichting Gordon Matta-Clark.

Muntadas editiemap mm 07

> Ensemble: Questioning of media.

Muntadas  document 1 3

> Ensemble: ANTONI MUNTADAS ENSEMBLE.