M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Réfractaires, 2016

Installatie, 345 x 302 cm.

Beaudry charlotte web ©image: BPS22, Charleroi

Collection: Collection Province de Hainaut / Dépôt BPS22, Charleroi.

Réfractaire is een wandtapijt dat tot stand kwam naar aanleiding van het partnerschap tussen BPS22 en de tapijtweverij van het Crecit[1], in Doornik. Het werk stelt een adolescente op haar knieën voor, de handen verstrengeld met die van haar spiegelbeeld. Het meisje van wie we het gezicht niet zien, toont een vrouwelijkheid tussen pijn en melancholie. Ze doet denken aan het geweld van een identiteit die geprangd zit tussen twee leeftijden. In een palet dat gedomineerd wordt door grijze en bleekroze tinten, op een monochrome achtergrond en in een compositie die beweging suggereert, zoals een still van een film, lijkt het personage een strijd aan te gaan met de illusie van de picturale ruimte.

Charlotte Beaudry verwerpt elk expliciet discours over de vrouwelijkheid. Zij probeert de valkuilen te ontlopen van het geschilderde beeld en impliciet de aandacht van de kijker te vestigen zowel op wat verborgen is als op wat getoond wordt. “Het reduceren van het uiterlijk, het beperken van de werkelijkheid tot die karakteristieken die men wil tonen, is onvermijdelijk een onderdeel van het picturaal proces. Door details weg te laten zodat enkel een silhouet overblijft, of nog pregnanter, door de keuze van wat binnen en buiten de afbeelding valt, kan je wat afwezig of verborgen is zwaarder laten wegen dan wat getoond wordt. […] Iets schilderen leidt onvermijdelijk tot een eindeloos aantal picturale keuzes, inclusief de keuze om het schilderij zelf te tonen of niet”[2].


[1] Crecit : Centre de Recherches, d’Essais et de Contrôles scientifiques et techniques pour l’Industrie Textile.

[2] GIELEN, Denis, « Het bos door de bomen », in « Charlotte Beaudry », Leuven, MER/STUK, 2008, blz. 12.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

800px charlotte beaudry portrait antwerpen bw

> Charlotte Beaudry.

Tentoonstellingen & Ensembles

 s4a4193

> Tentoonstelling: Superdemocracy – The Senate of Things. de Senaat, Brussel, 01 October 2017 - 31 October 2017.

2017 superdemocratie senaat photo m hka 6 86

> Ensemble: CONCORDIA.

2017 superdemocratie senaat photo m hka 6 23

> Ensemble: SUPERDEMOCATIE / SUPERDEMOKRATIE / SUPERDEMOCRACY.