M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Immortality Forever, 2015

Installatie, variable dimensions .

Immortality forever rose sm ©image: Evgeny Antufiev

Collection: Collection M HKA, Antwerp / Donated by the V-A-C Foundation, Moskou.

Dankzij de structurele samenwerking met de V–A–C Foundation uit Moskou, die sinds 2009 Russische hedendaagse kunst ondersteunt, heeft het M HKA de installatie ‘Immortality Forever’ van Evgeny Antufiev kunnen verwerven.

Evgeny Antufiev (1986, Kyzyl – Republiek Tuva, Rusland) thematiseert zijn relatie met de (Russische) volkscultuur aan de hand van gemengde beelden uit de sprookjes van Pushkin, kunstwerken van Kandinsky en de Ballets Russes van Diaghilev. In een poging antwoorden te vinden, onderzoekt Evgeny Antufiev de gemeenschappelijke culturele symbolen.  De kunstenaar startte het begin van zijn onderzoek met beelden van schrijver Leo Tolstoj en danseres Anna Pavlova. Hij bezocht diverse plaatsen van belang voor hun leven en werk, verzamelde artefacten en  ging op zoek naar getuigenissen. Aan de hand van custom-made replica’s in porselein van het Pavlova dessert uit Moskou, menukaarten en verzamelde ansichtkaarten met een foto van het graf van Leo Tolstoj, herinnert Antufiev ons aan de verbazingwekkende fenomeen van de aanbidding van objecten en de projectie van een persoonlijkheidscultus. Zo kweekte Antufiev onder meer de Anna Pavlova - roos, in een poging om het beeld van de danseres fysiek te maken.

Evgeny Antufiev verweeft eigen familieverhalen in de installatie en schrijft zo een nieuwe geschiedenis. Aan de hand van het borduurwerk en tekeningen, gemaakt door zijn moeder en grootmoeder, bewaard in de originele lijsten, blijkt zijn gehele leven en werk gestoeld op persoonlijke herinneringen.

De combinatie van elementen uit de Russische cultuur en het historisch geheugen leidt tot een nieuwe visie, utopisch maar tegelijkertijd echt. Videokunst, borduurwerk, prenten, foto's en objecten vormen een allesomvattend beeld van -en bevragen de essentie van de culturele code en bepalen tegelijkertijd haar onsterfelijkheid.

De installatie ‘Immortality Forever’ werd voor het eerst gepresenteerd als een solo –tentoonstelling in het Moscow Museum of Modern Art waarmee Antufiev in 2009 de Kandinsky Prijs won.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Tumblr ns1t33iw5a1qermvmo3 500 bw

> Evgeny Antufiev.

Tentoonstellingen & Ensembles

Evgeny antufiev communicatiebeeld

> Tentoonstelling: Immortality Forever – Evgeny Antufiev. M HKA, Antwerpen, 27 April 2017 - 03 September 2017.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: Present Continuous V-A-C/M HKA.

Euromental 2

> Ensemble: Aanwinsten 2016 [Acquisitions 2016].

Exposure

> Ensemble: 2015.