19:30

Dsc 8624

Aleksandra Domanović

2010-2011

Video, 00:11:00.
Materials: HD video, colour, sound

Collection: Courtesy of the artist and Tanya Leighton, Berlin .

Haar project 19:30 uit de periode 2010-2011 gaat over de kwetsbare periode in het midden van de jaren 1990, tijdens de Joegoslavische oorlogen, toen het voormalige Joegoslavië uit elkaar viel. De titel van het werk verwijst naar het zenduur van het avondnieuws, waar het merendeel van de bevolking naar keek om de laatste ontwikkelingen te volgen. Rond 1995, een paar jaar nadat het in andere Europese landen ingang vond, arriveerde het ravefenomeen in het voormalige Joegoslavië (daaronder ook veel Belgische hardcore. De muziek, die nog een zeker gevoel van nieuwigheid met zich meebracht, werd populair bij de jeugd, die collectieve, inclusieve ervaringen leerde kennen, en de euforie van het dansen.

In 2010 begon Domanović een bloemlezing samen te stellen van Joegoslavische tv-nieuws-idents (of stationcalls) en themamuziekjes van 1958 tot op vandaag, nadat ze  televisienetwerken in Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Montenegro, Kosovo, Macedonië, Slovenië en Servië had bezocht. Ze vroeg aan tal dj's en producers de muzieksamples te remixen en er nieuwe dancetracks van te maken. De videocomponent van 19:30 maakt gebruik van een paar van die tracks, die – in juxtapositie – gemonteerd werden op televisiebeelden en beelden van raveparties. Tegelijk biedt 19:30 een kijk op die twee collectieve ervaringen. Zo vormt het werk een herinnering aan dat ambivalente gevoel van angst en opwinding, in een land dat niet langer is.

19:30 is een lopend project. Zo is er bijvoorbeeld een onlineselectie van de tv-nieuwsidents, en er zijn extra remixes die ook online consulteerbaar zijn.

www.nineteenthirty.net

Events View all

Actors View all