M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

The Buzzclub, Liverpool, UK/Mysteryworld, Zaandam, NL, 1996-1997

Installatie, 00:26:28.

2016 energy flash photo m hka 24 ©Photo: M HKA

Collection: Courtesy of the artist and Jan Mot, Brussels .

Dijkstra's video-installatie The Buzz Club, Liverpool, UK / Mystery World, Zaandam, NL, (1996-1997), haar eerste videowerk, werd gefilmd in de twee in de titel genoemde nachtclubs. De kunstenaar selecteerde een aantal clubgangers en nodigde hen uit om in het werk te participeren. Elke clubber, gezeten tegenover een neutrale witte achtergrond, kon doen wat hij of zij zelf wilde. De sfeer van de club sijpelt door via de muziek en soms wordt er gereageerd op de muziek door wat te dansen. Vaak zien de geportretteerden er gewoon misnoegd uit, soms verlegen, soms vol vertrouwen. We krijgen een glimp te zien van hun tribalistische levensstijl en observeren hoe ze zich uiten via hun bewegingen en de kleren die ze dragen. Het werk wordt gepresenteerd als twee gesynchroniseerde projecties: het eerste deel toont een momentopname van de houseclubcultuur in Engeland, het tweede de Nederlandse gabberscene. Het werk vermijdt steeds sentimentaliteit of exploitatie en biedt een kijk op de eigenheid van jongeren – op hoe toegewijd ze zijn aan de eigen subcultuur.

Toevoegen aan je lijst

Media

2016 energy flash photo m hka 26

>Rineke Dijkstra – The Buzz Club, Liverpool, UK-Mystery World, Zaandam, NL 1996-1997 (Exhibition view M HKA)

2016 energy flash photo m hka 24

>Rineke Dijkstra – The Buzz Club, Liverpool, UK-Mystery World, Zaandam, NL 1996-1997 (Exhibition view M HKA)

Kunstenaar

Rinekedijkstra

> Rineke Dijkstra.

Tentoonstellingen & Ensembles

2016 energy flash photo m hka 488632 copy

> Tentoonstelling: Energy Flash – The Rave Movement. M HKA, Antwerpen, 17 June 2016 - 25 September 2016.