Zonder titel

2015 georges smit inbox deel 2 photom hka clinckx23

George Smits

1972

Prent
Materials: zeefdruk, day-glo verf

Collection: Courtesy of the Estate George Smits, Antwerp.

Licht en kleur

In 1980 citeerde George Smits uit het essay Heaven and Hell (1956) van Aldous Huxley om zijn ideeën en realisaties i.v.m. licht en kleur toe te lichten:

“In visioenen ervaart men een overvloed van wat Ezechiël noemt ‘Stenen van vuur’, of van wat Weir Mitchell noemt ‘transparant fruit’. Deze dingen zijn zelf-verlicht, bezitten een buitenaardse kleurschittering en een buitenaardse betekenis. De materiële voorwerpen die het meest op deze bronnen van bovenaardse schittering gelijken, zijn edelstenen.”

Of het nu gaat om oogverblindende fluo-zeefdrukken, lichtinstallaties met schitterende spectrumkleuren of diepe, glanzende kleuren van olieverf, al het picturale werk van George Smits heeft één gemeenschappelijk doel: hier en nu deze concrete ‘hemelse’ ervaring opwekken bij de toeschouwer.

De fluorescerende day-glo verf versterkt de zintuiglijke ervaring van de toeschouwer. Met deze techniek wordt niet met een belicht beeld gewerkt, maar wordt geëxperimenteerd met kleurcombinaties van verf, vrij aangebracht op de zeef.

Events View all

Actors View all