M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Tremor, Rumour, Hoover , 2001

Installatie, 270 x 445 cm .

2018 middlegate ii geel photo m hkacc 10 1 image: © M HKA, Collection M HKA, Antwerp / Collection Flemish Community

Collection: Collection M HKA, Antwerp / Collection Flemish Community (Inv. no. BK7923).

Tremor Rumour Hoover is een van een aantal werken die gemaakt werden met een commerciële bordconstructietechniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van rijen grote pailletten die glinsteren in de wind. De pailletten kunnen zo geschikt worden dat ze teksten of beelden vormen en Alptekin gebruikte deze techniek voor het minutieus ontwerp van deze werken. Hij liet zich inspireren door de Franse traditie van het Lettrisme uit  de jaren 1940 en 1950, een beweging die een soort hybride van poëzie en beeldende kunst voorstelde. Net zoals zijn andere werken in deze stijl is Tremor Rumour Hoover gebaseerd op zeer subjectieve woordspelingen. Alptekin schreef vaak gedichten met filosofische inzichten over zijn leven en de wereld. Vervolgens koos hij woordenreeksen die verschillende betekenislagen hadden die tegelijk eenvoudig en complex waren. 'Tremor makes rumour / Rumour makes Humour' (‘Huivering maakt gerucht / Gerucht maakt humor’) was een uitdrukking die hij in zijn aantekeningen vond. Ze verwees naar de angst voor nog meer aardbevingen in Istanbul, na de grote aardbeving van 17 augustus 1999. 'Tremor Sea / Black Tremor / Hoover the Water' (‘Beving zee / Zwarte beving / Slok het water op’) lijkt dan weer te verwijzen naar andere vormen van misnoegen. Het plaatsen van deze woordstructuren in een 'goedkoop en vrolijk' billboard-signaleersysteem voor binnen- of buitengebruik was zijn manier om de werken een dubbel bestaan te schenken: een in de galerie en een in de openbare ruimte.

Toevoegen aan je lijst

Media

Tremor rumour hoover

>

H%c3%bcseyin bahri alptekin exhibition m hka20015 photom hkaclinckx29 11

>

2018 middlegate ii geel photo m hkacc 10 1

>Hüseyin Bahri Alptekin, Tremor, Rumour, Hoover, 2001 Middle Gate II, 2018

Kunstenaar

Huseyin bahri alptekin %28photo by dragos alexandrescu and patricia rodas%29

> Hüseyin Bahri Alptekin.

Tentoonstellingen & Ensembles

Alptekin desktopgroot truck 3

> Tentoonstelling: Hüseyin Bahri Alptekin – Democratic Luxury. M HKA, Antwerpen, 16 October 2015 - 31 January 2016.

Middlegate small 006

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Geel – Middle Gate II – The Story of Dymphna. Stad Geel, Geel, 15 September 2018 - 04 November 2018.

Euromental 2

> Ensemble: Aanwinsten 2016 [Acquisitions 2016].

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Liliane vertessen  waanzin  2018  courtesy to the artist

> Ensemble: WAANZIN | MADNESS.

Dimpnakerk %282%29

> Ensemble: Middle Gate.