M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Terras, 1974

Fotografie

Danny matthys  terras  1974  photo m hkaclinckx © image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp.

Terras dateert uit de periode dat Matthys experimenteert met fotografie, polaroid en video. Centraal staat de zoektocht naar de mogelijkheden en beperkingen van de waarneming. Hij tast de omgeving, de fysieke ruimte af, bekijkt, analyseert en systematiseert ze.

Terras bestaat uit een reeks van vijf zwart-witfoto’s in een witte lijst. Ze zijn genomen door de kunstenaar en worden op een horizontale lijn gepresenteerd. Ze nodigen uit tot een lezing van links naar rechts, zoals een tekst. Elk van de foto’s toont een tafeltje en vier stoelen. Het lijkt steeds hetzelfde beeld, met telkens een minimale positieverandering. Wanneer men echter aandachtiger kijkt, verraadt de graad van verwering van de stoelen dat het telkens om een ander ensemble gaat. Ook het hekje op de achtergrond en de reflecties in het water zijn op elke foto verschillend.

Door de foto’s te vergelijken en de reeks als één geheel te aanschouwen, treden zowel de verschillen als de gelijkenissen naar voor. Het rangschikken van de beelden in een reeks doet nieuwe relaties ontstaan. Elk beeld wordt gelezen in de context van het geheel. De samenhang levert meer betekenis dan de som van de informatie van elk beeld afzonderlijk. Louter vormelijk bekeken, toont Terras een dynamisch ritme, een geometrisch spel van horizontalen, verticalen en diagonalen, een staccato van stoelen, tafels, hekjes. Een beweging in de stilstaande fotografische beelden.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Dannymatthys

> Danny Matthys.

Tentoonstellingen & Ensembles

Lea lublin  vragenlijst wat is kunst 1975 collection m hka foto m hkaclinckx

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Visite Herzele – Beyond words. M HKA, Herzele, 03 April 2015 - 03 May 2015.

Gerelateerde werken

Matthys,%200007%20danny,%20terras,%201974%20photo%20clinckx%203

>Danny Matthys, Terras [Terrace], 1974.Photography, ink, paper, 6 x ( 51.5 x 41.7 cm ).