M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Fonteintje [Fountain], 1980-1982

Video, 00:05:00.

Fabre  jan  fonteintje  1980 82 still2 ©photo: M HKA, videostill

Collection: Collection M HKA, Antwerp.

Hoewel de tekeningen, sculpturen, performances en toneelstukken van Jan Fabre algemeen gekend zijn, genieten zijn films minder bekendheid bij het grote publiek. Toch verhelderen ze de vreemde wereld van impulsiviteit, parodie en ritualisering die Fabre oproept. Tussen 1980 en 1982 produceert hij een reeks van 16 korte 8mm films. Al deze werken worden gekenmerkt door een obsessie voor de cyclische vorm en voor herhaling. “Herhaling is tastbaar gemaakte tijd, visueel gestructureerd,” zegt de kunstenaar hierover zelf.

Het repetitieve en absurde van de handelingen verraadt de invloed van Luis Buñuel. De uiterst precieze belichting en montagetechnieken maken van deze videokunstwerken een uniek genre. Als Fabre voor het medium film kiest, doet hij dat dan ook niet om een performance op te nemen, maar om de specifieke taal en eigenschappen van de camera uit te spelen. In Fonteintje zien we de kunstenaar zelf de rol van fontein op zich nemen. “Ik hou ervan om ‘privé’ voor de camera acties te ondernemen. Ik heb genot en plezier om de meest idiote en extreme dingen te doen met mijn lichaam. (Ben ik een voyeur van mezelf?)”

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Dsc 6405

> Jan Fabre.

Tentoonstellingen & Ensembles

Fabre 550

> Tentoonstelling: JAN FABRE. STIGMATA. Actions & Performances 1976 - 2013. MAXXI – Museo nazionale delle arti del XXI secolo, Rome, 16 October 2013 - 16 February 2014.

Geen foto

> Tentoonstelling: Kunstwerk van de maand 2015. M HKA(FE), Antwerpen, 01 January 2015 - 31 December 2015.

Gerelateerde werken

Fabre  jan  vechtpartij  1980 82 still1

>Jan Fabre, 8mm Films, 1980-1982.Video.