M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Het middelpunt van de belangstelling, 2014

Schilderij, 164.5 x 122 cm.

Vaast colson   dennis tyfus 20 print

Collection: Collection M HKA, Antwerp .

Vaast Colson & Dennis Tyfus, altijd al partners in art crime, hebben elkaar weergevonden in het project ‘Radikaal & Radikaler’. Beiden zijn kunstenaars die, elk op hun eigen wijze, het commerciële kunstcircuit kritisch bevragen en allergisch zijn voor recuperatie, van welke aard dan ook. Dat gaat meestal gepaard met een flinke portie frisse humor tot donkere ironie. In ‘Radikaal & Radikaler’ gaan ze keihard om met het gegeven ‘kunstscene’ in haar diverse vormen en uitingen: tekenen, schilderen, het auteursrecht van de kunstenaar, de prijssetting, de markt, het imago, … Colson & Tyfus maakten elk een serie tekeningen op papier, die ze meteen verfrommelden en verborgen in een grabbelton vol papiersnippers. Vervolgens haalden ze er elk om beurt een verfrommeld papier uit en gebruikten dat als basis voor een schilderij: het kon dus zijn dat Colson een tekening van Tyfus schilderde en omgekeerd. Of ze werkten beiden aan één werk. Dit schilderij is er een uit deze reeks. Het project ging van start in galerij Trampoline. Elk werk had een nummer. Iedere bezoeker van Trampoline kon één of meerdere werken aanduiden om eventueel te kopen: daarvoor moet de kandidaat-koper in een andere ton weerom een verfrommeld papier opduikelen waarop een prijs staat: van 100 tot 10.000 euro. Als je geluk hebt en de prijs je bevalt, kan je het werk aan dat bedrag kopen.

De grabbelton is zoals onze samenleving nu ook voor een stuk is: iedereen grabbelt naar hartenlust, als je geluk hebt heb je prijs, anders gooi je het weg. En ook de papiervernietiger speelt zijn rol, zo lezen we in de kleine, maar fijne galeriecatalogus. Colson & Tyfus lieten zich gretig en rijkelijk inspireren door al het clichématige én het frisse dat de ‘nieuwste schilderkunst’ zo typeert.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaars

Vaastcolson

> Vaast Colson.

Dennis tyfus springt over zijn plaat photo clinckx2

> Dennis Tyfus.

Tentoonstellingen & Ensembles

Cultuurmarkt

> Tentoonstelling: M HKA in het Paleis op de Meir. Paleis op de Meir, Antwerp, .

Zaalzicht

> Tentoonstelling: Salon de Peinture. M HKA, Antwerpen, 17 January 2019 - 31 March 2019.

Horsfield

> Ensemble: Aanwinsten 2014 [Acquisitions 2014].

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.