M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Tentoonstelling: Vrielynck Collectie #3: David Blair – De telephatische locatie: uit de making of van 'The Telepathic Motion Picture of The Lost Tribes'

M HKA, Antwerpen

07 June 2013 - 08 September 2013

Blair muhka 12 12 source1

David Blair (°1975, Wellington) was de derde kunstenaar die het M HKA in samenwerking met curator Edwin Carels (KASK/HoGent) uitnodigde voor een interventie in de Vrielynck Collectie. De basis voor deze derde Vrielynck-interventie was The Telepathic Motion Picture of The Lost Tribes, een expansief onderzoeksproject dat ons terug flitste naar de reconstructie in Mantsjoerije van een verloren gegane filmproductie, het verdoemde epos van The Lost Tribes

Media-kunstenaar David Blair goochelde met archiefbeelden, animatie en live action om een pseudowetenschappelijke film te realiseren, waarmee hij de grenzen tussen feit en fictie, waarheid en verdichting aftastte. Dit om aan te tonen dat geschiedenis altijd een constructie is die nooit vaststaat, maar telkens verandert en nieuwe interpretaties afdwingt. Daarnaast was het project een toespeling op het effect van nostalgie op onze informatie-consumptie.

Voor deze tentoonstelling bracht Blair ook een reeks schilderijen, assemblages en korte video-animaties mee uit zijn sinds 1994 verder uitdijende archief – zij evoceerden de geschiedenis van The Lost Tribes verder. Een hypnotiserende klankband voerde de kijker mee in een delirante droom van een ontspoorde archivaris, “een oneindig universum, een filmisch pantheon vol politieke ideologieën die zich gewillig oplosten in een niet-lineaire tijdservaring.” (E. McMehen)

Verberg deze beschrijving

Media

Blair muhka 12 12 source1

>David Blair, 'Source grid 3', 2012

Performancedavidblair vrielynck clinckx 23

>Performances ter voorbereiding van de animatie in "The Telepathic Motion Picture of THE LOST TRIBES”

2013 david blair 44

> David Blair, KAMER 5 [ROOM 5], 2013. Installation, mixed media.

2013 david blair 35

> David Blair, KAMER 4 [ROOM 4], 2013. Installation, mixed media.

2013 david blair 49

> David Blair, KAMER 3 [ROOM 3], 2013. Installation, mixed media.

2013 david blair 29

> David Blair, KAMER 2 [ROOM 2], 2013. Installation, mixed media.

2013 david blair

> David Blair, KAMER 1 [ROOM 1], 2013. Installation, mixed media.