Vrielynck Collectie #2: Zoë Beloff – The Infernal Dream of Mutt and Jeff

Zoe%20beloff%20 %20the%20infernal%20dream%20of%20mutt%20and%20jeff%20 %20still%20from%20the%20installation

Event

FotoMuseum Antwerpen, M HKA, Antwerpen

16 February 2012 - 03 June 2012

Zoe Beloff (°1958, Edinburgh, Schotland) was de tweede kunstenaar die het M HKA in samenwerking met curator Edwin Carels (KASK/HoGent) uitnodigde voor een interventie in de Vrielynck Collectie. 

Zoe Beloff zoekt in haar werk naar manieren om de onbewuste processen van de geest te verbeelden, en probeert daarbij verbindingen te maken met de technologie van het bewegende beeld en de psychologie die daaraan ten grondslag ligt. Zelf heeft ze het over ‘het droomleven van de technologie’.

Het uitgangspunt voor De helse droom van Mutt en Jeff zijn industriële en educatieve films uit de jaren 40-60 die Beloff vond in Baruch College in Manhattan, ‘PowerPointpresentaties van die tijd’ in haar woorden. Haar installatie bestond uit een geprojecteerde videotriptiek waarin ze naadloos nieuwe opnames met historische documentaires combineerde. Ze gebruikte een nagebouwde set om stukken uit de Vrielynck Collectie te contextualiseren die werden geproduceerd om dit soort documentaires te maken, zoals bijvoorbeeld 16mm-camera’s en projectors van Bell and Howell, Auricon en Ampro.

Items View all

Media View all

Actors View all

Ensembles View all