EXTRA MUROS: Tracés. Analogieën en dissonanten

Knickers and bellina 1920x1280 jpeg

Event

Kringloopcentrale, Antwerpen

01 March 2012 - 31 March 2012

Tracés. Analogieën en dissonanten was het resultaat van een kringloopproject dat in 2010 startte in de kringloopcentrale in Merksem. In de centrale komen alle afgedankte opgehaalde spullen van Antwerpen en omstreken terecht, worden ze gesorteerd en hersteld om daarna verder verdeeld te worden in de Antwerpse Kringwinkels.

Bie Michels (°1960, Kimwenza, GC) onderzocht de interactie tussen mens en object. Hoeveel interesse hebben mensen voor het voorwerp dat hun handen passeert? Worden ze geïntrigeerd door een kras of een bloedvlek? Of zijn ze immuun geworden, stoot de beladenheid hen af of zijn ze gewoon ’gedachteloos’ aanwezig bij al die onzichtbare intimiteiten?

In Tracés. Analogieën en dissonanten kwamen verschillende verhaallijnen van het project samen: verhalen van mensen die in de kringloopcentrale werkten (via interviews en portretten), bewegende beelden en foto’s over het traject – van eigenaar naar kringloopcentrale naar nieuwe eigenaar – dat bepaalde objecten aflegden, en de registratie van het leeghalen van een huis dat na het overlijden van de eigenares anderhalf jaar onaangeroerd bleef.

Daarnaast selecteerde Bie Michels een aantal kunstwerken uit de collectie van het M HKA waarover ze de werknemers van het kringloopcentrum een aantal vragen stelde, zoals: heeft een kunstwerk als object meer ziel? Heeft een gewoon object dat in een kunstwerk of een tentoonstelling terechtkomt ineens meer ziel?

Items View all

Media View all

Actors View all