Collectiepresentatie XXX – The Museum of Forgotten History, interventie van Maarten Vanden Eynde

Event

M HKA, Antwerpen

29 June 2012 - 16 September 2012

Maarten Vanden Eyndes project Museum of Forgotten History bood onderdak aan de overblijfselen van een mogelijk toekomstig verleden. De tentoonstelling nam de vorm aan van fictie, een soort sciencefiction, waarbij een selectie werken van Vanden Eynde en tal van werken uit de M HKA-collectie samen de rol vervulden van rekwisieten.

De tentoongestelde voorwerpen roerden tal van sociaal en politiek relevante onderwerpen aan, zoals postindustrialisering, kapitalisme en ecologie, en boden zo een perspectief op de staat van onze samenleving aan het begin van de 21e eeuw. Via de presentatie van deze ongewone objecten, allemaal gemaakt met een verscheidenheid aan natuurlijke en kunstmatige materialen, bouwde Vanden Eynde verder aan een materiaalonderzoek. Hij keek terug op de moderne wortels van ‘vooruitgang’.

De tentoonstelling in het M HKA weerspiegelde de conventionele orde van het ‘moderne’ museum. The Museum of Forgotten History liet echter ook ruimte voor het gebruik van fictie als interpretatiemiddel, via de erg speelse logica van naar deze ongewone objecten te kijken als waren het ‘ontdekkingen’ uit de toekomst. Voorbij het fysieke object-zijn van de tentoongestelde artefacten, stond de rol van het narratieve centraal. Naast ‘de gang van zaken’ en zijn lagen van betekenis, herinnering en projectie, werden zo nieuwe feiten gevormd.

 

Items View all

Media View all

Actors View all