M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Tentoonstelling: Sanguine/Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque

M HKA, Antwerpen

01 June 2018 - 16 September 2018

 mg 2613 credit ©photo: Delfino Sisto Legnani Studio, Courtesy Fondazione Prada

Tijdens het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ plaatst Luc Tuymans de geest van de barokmeesters tegenover de visie van hedendaagse topkunstenaars. De tentoonstelling werd door de kunstenaar samengesteld voor het M HKA (het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen) en de Fondazione Prada. Met de tentoonstelling Sanguine/Bloedrood, wil curator Luc Tuymans de bezoeker overweldigen door sleutelwerken uit de barok van onder anderen Francisco de Zurbarán, Caravaggio en Anthony van Dyck in dialoog te plaatsen met  werk van klassieke hedendaagse meesters, zoals On Kawara en Edward Kienholz, aangevuld met werk van hedendaagse sterren zoals Zhang Enli, Takashi Murakami, Michaël Borremans, en Tobias Rehberger. Curator Luc Tuymans haalt via uitzonderlijke bruiklenen nationale en internationale topstukken naar Antwerpen. Een selectie werken van het KMSKA, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, die dé collectie Vlaamse barokkunst in Antwerpen beheert, kon hierbij niet ontbreken. Sanguine/Bloedrood  is een visueel weelderige en uitdagende tentoonstelling die oude meesters binnen brengt in de experimentele ruimten van hedendaagse kunst.

 

Het M HKA vroeg Luc Tuymans om zijn visie op barok te geven. Hij laat alle stof van de term wegwaaien, en gaat terug naar de intensiteit en intelligentie van de praktijk.

Als tentoonstellingstitel koos Tuymans het evocatieve, poëtische Sanguine/Bloedrood – als een energiestroom van leven en dood. Het uitgangspunt is om de spanning tussen topwerken uit de barokperiode en hedendaagse meesters te onderzoeken, om zo de brug te slaan tussen oude en hedendaagse kunst. Beide tijdsperiodes roepen een gevoel van overweldiging op, maar ook van herkenbaarheid. En het is net die ambitieuze en ambivalente dialoog die van Sanguine/Bloedrood een uiterst relevante tentoonstelling maakt, als visualisatie van tijdsgewrichten die zowel positief als negatief naar verleden, heden en toekomst keken.

Het sleutelwerk uit de tentoonstelling was Five Car Stud, een recent opgedoken meesterwerk van Edward Kienholz, dat voor het eerst tentoongesteld werd tijdens de legendarische documenta 5 van Harald Szeemann in 1972. Daarna verdween het werk ruim veertig jaar in de opslagruimte van een Japanse verzamelaar. Nu maakt het deel uit van de Collezione Prada in Milaan.  Met akkoord van de Fondazione Prada – die in oktober van dit jaar een tweede versie van Sanguine/Bloedrood zal tonen in Milaan – en van Nancy Reddin Kienholz, werd Five Car Stud in een unieke en eenmalige presentatie getoond: in een koepeltent op de Gedempte Zuiderdokken, teruggekatapulteerd in het leven. Five Car Stud van Edward Kienholz was tot en met 2 september te bezichtigen.

De grote sculpturale installatie toonde de executie-achtige castratie van een jonge Afro-Amerikaan in het Zuiden van de VS als represaille voor vermeende seksuele betrekkingen met een blank meisje.

Five Car Stud dompelde de bezoeker onder in een nachtmerrie van extreem geweld. Na bijna vijftig jaar, (Five Car Stud werd gecreëerd tussen 1969 en 1972) heeft het werk nog niets van zijn expressieve kracht, krachtige symboliek en urgentie verloren.

De verrassende keuze van Luc Tuymans brengt topwerken uit de schone kunst en de hedendaagse kunst samen in een mentale ruimte: de aandachtswereld van een kunstenaar. Tuymans, zelf een figuratief schilder die er voortdurend naar streeft de traditionele grenzen van zijn praktijk uit te breiden, kiest bewust om Sanguine/Bloedrood niet op te bouwen als een kunsthistorisch, canoniek overzicht, maar volgens een geheel eigen invulling. De intensiteit van het beeld staat centraal, de artistieke daadkracht en de blik van een maker die naar andere makers kijkt.

Op die manier ontstaat een associatief proces, niet-lineair, zoekend naar nieuwe verbanden tussen oude en nieuwe meesters, tussen heldere werken en potentiële werken – of het ‘heroverwegen’ van werken –,Sanguine/Bloedrood wil niet compleet zijn, en laat bewust hiaten.  

 

De tentoonstelling Sanguine/Bloedrood is een gezamenlijke organisatie van het M HKA (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen), Studio Luc Tuymans en het KMSKA (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, gesloten voor renovatiewerken), de Stad Antwerpen en de Fondazione Prada. Volgend op de Antwerpse editie wordt in Milaan, in de ruimte van de Fondazione Prada, een nieuwe versie van de tentoonstelling getoond van oktober 2018 tot februari 2019.

Sanguine/Bloedrood toont werk van John Armleder, Carla Arocha & Stéphane Schraenen, Fred Bervoets, Michaël Borremans, Mike Bouchet, Navolger van Adriaen Brouwer Caravaggio, Berlinde De Bruyckere, Thierry De Cordier, Cornelis De Vos, Francisco de Zurbarán, Lili Dujourie, Marlene Dumas, Zhang Enli, Jan Fabre, Lucio Fontana,   Marcel Gautherot, Isa Genzken, Joris Ghekiere, Franciscus Gijsbrechts, Pierre Huyghe, Jonathan Johnson, Jacob Jordaens, On Kawara, Edward Kienholz, Jukka Korkeila, Dominik Lejman, Takashi Murakami, Nadia Naveau, Bruce Nauman, Johann Georg Pinsel, Sigmar Polke, Tobias Rehberger, Peter Paul Rubens, Yutaka Sone, Henri Storck, Piotr Tolmachov, Pascale Marthine Tayou, Javier Téllez, David Gheron Tretiakoff, Dennis Tyfus, Anthony van Dyck, Jan Van Imschoot, Jan Vercruysse, Jack Whitten

Curator: Luc Tuymans

Raadpleeg de e-pub voor Sanguine/Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque hier.

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, één van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok  in dialoog met hedendaagse kunst. Met het stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren.

Meer informatie op www.antwerpenbarok2018.be.

Meer informatie voor de pers op https://stadantwerpen.prezly.com

Kom je graag met de trein? Check de B-Dagtrips.

Verberg deze beschrijving

Media

 mg 2613 credit

>Edward Kienholz, Five Car Stud, 1969-1972

Geen foto

>Antwerpen Barok 2018. Programmabrochure

YouTube

>Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

>Nederlandse e-pub van Sanguine/Bloedrood

Caravaggio boy1

> Caravaggio, Fanciullo morso da un ramarro, 1596-1597. Painting, oil on canvas, 65.8 x 52.3 cm, with frame: 88.8 x 75.3 x 8 cm.

Caravaggio la flagellazione mus.capodimontena

> Caravaggio, La Flagellazione di Cristo, 1607-1608. Painting, oil on canvas, 266 x 213 cm.

Ib16 009 1 700x890

> Anthony van Dyck, Studiekop, 1618. Painting, oil on panel, 37 x 40 cm, 65 x 56 x 5.5 cm.

Jordaens

> Jacob Jordaens, Studies van de kop van Abraham Grapheus, 1620. Painting, oil on paper, glued on a wooden panel , 45.2 x 52 cm.

0104

> Cornelis De Vos, Abraham Grapheus, 1620. Painting, oil on panel, 121 x 103 x 1.5 cm, 144.5 x 126 x 8.5 cm.

Rubens de verzoening tussen de romeinen en sabijnen

> Peter Paul Rubens, De Verzoening tussen de Romeinen en Sabijnen, 1640. Painting, oil on canvas, 55.5 x 86.5 cm.

Rubens de roof van de sabijnse maagden

> Peter Paul Rubens, De Roof van de Sabijnse Maagden, 1640. Painting, oil on canvas, 55.5 x 86.5 cm.

Zurbaran saintsebastian2

> Francisco de Zurbarán, The Martyrdom of Saint Sebastian, 1650-1655. Painting, oil on canvas, 199.7 x 105.5 cm.

Johanngeorgpinsel materdolorosa2

> Johann Georg Pinsel, Our Lady, 1758. Sculpture, wood, polychrome, 185 x 110 x 67 cm.

Johanngeorgpinsel saintjohnthebaptist2

> Johann Georg Pinsel, St. John the Apostle, 1758. Sculpture, wood, polychrome, 176 x 125 x 79 cm.

Prophetdaniel

> Marcel Gautherot, Prophet Daniel, 1947. Photography, photo (gelatin and silver), 34 x 34 cm.

Prophetjonah

> Marcel Gautherot, Prophet Jonah, 1947. Photography, ink on paper, 34 x 34 cm.

Prophetisaiah

> Marcel Gautherot, Prophet Isaiah, 1947. Photography, ink on paper, 34 x 34 cm.

Passodohorto

> Marcel Gautherot, The Passion of Christ in Passo do Horto, 1947. Photography, ink on paper, 34 x 34 cm.

Henristorck

> Paul Delvaux, Henri Storck, Rubens 1948, 1948. Video, video 35mm b&w, 00:65:00.

2018 sanguine photo m hka c c 12

> On Kawara, Thanatophanies, 1955-1995. Print, etchings on woven paper, 30 x (43 x 33 cm).

 mg 2642

> Edward Kienholz, Five Car Stud, 1969-1972. Installation, mixed media, 20 x 20 m.

Sanguine exhibition view photo m hkacc 4 8

> Edward Kienholz, Edward & Nancy Kienholz Documentation, 1971-1972. Miscellaneum, closed: 6.4 x 26.7 x 29.2 cm, open: 5.1 x 57.8 x 29.2 cm.

Fred bervoets de gezegende nederlaag

> Fred Bervoets, De Gezegende Nederlaag, 1971. Painting, oil on canvas, 237 x 275 x 5.5 cm.

Sanguine exhibition view photo m hkacc 4 %282%29

> On Kawara, APR. 8, 1978, 1978. Series, liquitex on canvas, newspaper clippings, 44 x 33cm.

Een mug vampier op mijn bloed

> Jan Fabre, Een mug / Vampier op mijn bloed, 1978. Drawing, blood, pencil on paper, 21 x 29.7 cm.

Fontana collezione prada

> Lucio Fontana, Concetto Spaziale, Natura, 1982. Sculpture, 50 x 50 cm.

Jan fabre maandstonden van gerda %2814%29  1982 private collection belgium

> Jan Fabre, Maandstonden van Gerda, 1982. Drawing, blood, pencil on paper, 27.5 x 21.5 cm.

Nauman,%200007%20bruce,%20good%20boy,%20bad%20boy,%201982%20detail1

> Bruce Nauman, Good Boy, Bad Boy, 1985. Installation, dvd, digital betacam, 2 monitors, 2 players, 01:00:00, 00:52:00.

Dujourie,%200001%20lili,%20the%20kiss,%201987,%20photo%20ronny%20heirman

> Lili Dujourie, The Kiss, 1986. Sculpture, wood, textiles, glass, silver, fluid, 432 x 102.5 x 244 cm.

Ig m 1989 48.001.l

> Isa Genzken, Basic Research, 1989. Painting, oil on canvas, 90 x 75 cm.

Mm1

> Jan Vercruysse, M (M1), 1992. Sculpture, wood, gypsum, blue glass, white pigment, 54 x 200 x 155 cm.

Fabre,%20jan,%20mur%20de%20la%20mont%c3%a9e%20des%20anges,%201993%20photo%20attilio%20maranzano

> Jan Fabre, Mur de la montée des anges, 1993. Installation, chicken wire, jewel beetles, 142 x 53 cm.

Marlenedumas magdalena

> Marlene Dumas, Magdalena (a painting needs a wall to object to), 1995. Painting, oil on canvas, 200 x 100 cm.

Sanguine exhibition view photo m hkacc 4 6

> Sigmar Polke, Laterna Magica, 1995. Installation, lacquer on transparant synthetic fabric in artist frame, 5 x (100 x 100 cm).

Sanguine exhibition view photo m hkacc 4 2

> Tobias Rehberger, Monsters Triumphing Library, 2000. Installation, mdf, lacquer, 4 televisions, 1 video (vhs), 1 player, 230 x 210 x 40 cm.

Sanguine exhibition view photo m hkacc 4 1

> Tobias Rehberger, Joan Crawford Slapping Library, 2000. Installation, mdf, , 2 television, 1 video (vhs), 1 player, 220 x 110 x 40 cm.

Vlaanderen

> Berlinde De Bruyckere, In Flanders Fields, 2000. Installation, horse skin, polyester, metal, plastic, blankets, variable dimensions.

Tobias rehberger 81 years courtesy the artist and neugerriemschneider berlin photo marc domage

> Tobias Rehberger, 81 Years, 2002. Installation, computer programme, variable dimensions.

Borremans thejourney

> Michaël Borremans, The journey (True Colours), 2002. Mixed Media, pencil, watercolour, indian ink and varnish on cardboard, 17 x 25 cm, 32.7 x 40.5 x 4.1 cm (framed).

Sanguine exhibition view photo m hkacc 1 9

> Tobias Rehberger, Kopfverluste, 2002. Installation, wood, metal, tv player, dvd player, 163 x 245 x 48 cm.

Sanguine exhibition view photo m hkacc 1 16

> Javier Téllez, El Léon de Caracas (The Lion of Caracas), 2002. Video, single channel video projection, color, sound, 00:07:50.

Borremans thehouseofopportunity

> Michaël Borremans, The house of opportunity (the chance of a lifetime), 2003. Mixed Media, watercolour and pencil on cardboard box, 31.5 x 35 x 2 cm / 52 x 56 x 5 cm (framed).

Borremans thehouseofopportunity voodoo

> Michaël Borremans, The House of Opportunity: Voodoo!, 2004-2005. Mixed Media, pencil and watercolour on cardboard, 13 x 14 cm / 33 x 33 x 3 cm framed.

Isagenzken untitled walker

> Isa Genzken, Untitled, 2006. Installation, 2 walker frames, 1 steel helmet, 1 plastic helmet, doll, tin can, lacquer, 138 x 173 x 86 cm.

Isagenzken untitled wheelchair

> Isa Genzken, Untitled, 2006. Installation, wheelchair, foam, felt, fabric, lacquer, 90 x 68 x 108 cm.

Sanguine exhibition view photo m hkacc 4 88

> Yutaka Sone, Crystal Snowflakes, 2006-2007. Installation, crystal, 24 x 50 x 43 cm, 20 x 20 x 12 cm, 22.5 x 22 x 12.5 cm.

Johnarmleder lalocanda

> John M. Armleder, La Locanda, 2007. Mixed Media, mixed media on canvas, 250.5 x 151.4 cm.

On kawara nov. 14 2008 and nov. 14 2008

> On Kawara, NOV. 14, 2007 and NOV. 14, 2008, 2007-2008. Painting, liquitex on canvas with newspaper dipping, 2 x (45.7 x 33 cm).

Zel container1 2007

> Zhang Enli, Container 1, 2007. Painting, oil on canvas, 100 x 100 cm.

Sanguine exhibition view photo m hkacc 5 %282%29

> Carla Arocha & Stéphane Schraenen , Circa Tabac, 2007. Installation, mirrors, steel construction, 1400 x 150 cm (150 x 50 x 34.8 cm).

2018 sanguine photo m hka c c 10

> Dennis Tyfus, De Kauwgumballenboom, 2008. Painting, acrylic on canvas, 205 x 304 cm.

Micha%c3%abl borremans sleeper 2008 oil on canvas

> Michaël Borremans, Sleeper, 2008. Painting, oil on canvas, 40 x 50 cm.

Zel container2 2008

> Zhang Enli, Container 2, 2008. Painting, oil on canvas, 100 x 100 cm.

Dominik lejman harnessed

> Dominik Lejman, Harnessed Swimmer, 2009. Installation, acrylic, canvas, video projection, 170 x 210 cm.

Jorisghekiere untitled 2010

> Joris Ghekiere, Untitled 2010, 2010. Painting, oil on canvas, 110 x 200 cm.

Thierrdecordier mergrosse

> Thierry De Cordier, MER GROSSE, 2011. Painting, oil paint on paper mounted on panel, 163 x 150,5 cm.

Jackwhitten missfancypants

> Jack Whitten, Miss Fancy Pants: For My Summer Kitty, 2011. Painting, acrylic on canvas, 170.2 x 170.2 cm.

Jukkakorkeila nemo

> Jukka Korkeila, NEMO MORITUR (kukaan ei kuole), 2012. Mixed Media, oil and charcoal on canvas, 143 x 143 cm.

Takashi murakami the birth of a universe

> Takashi Murakami, The Birth of a Universe, 2013. Sculpture, variable dimensions.

M1280x1024

> Jan Van Imschoot, L'adoration de François pour Judith, 2014. Painting, oil on canvas, 130 x 195 cm.

Nadianaveau deafted

> Nadia Naveau, Deaf Ted, 2014. Sculpture, plaster, 130 x 80 x 70 cm.

Nadia naveau a figaros triumph

> Nadia Naveau, Figaro’s Triumph, 2014. Sculpture, plaster, 160 x 80 x 80 cm.

Nadia naveau roi je tattends a babylone

> Nadia Naveau, Roi je t'attends à Babylone, 2014. Sculpture, plaster, plasticine, 180 x 120 x 130 cm.

Huygh63974 still1

> Pierre Huyghe, (Untitled) Human Mask, 2014. Film, color, stereo sound, 00:19:07.

Jukkakorkeila papa

> Jukka Korkeila, Papa (Paavi), 2016. Painting, oil on canvas, 30 x 24 cm.

Zel inane 2016

> Zhang Enli, Inane, 2016. Painting, oil on canvas, 170 x 150 cm.

Immolation i

> David Gheron Tretiakoff, Immolation I, II, III, IV, 2016. Drawing, cigarette brunt drawings on silk paper, 4 x (220 x 75 cm).

Davidwiththehead

> David with the Head of Goliath , 2018. Video.

2018 sanguine photo m hka c c 1

> Pascale Marthine Tayou, City to City, 2018. Installation, Variable.

Sanguine exhibition view photo m hkacc 4 4

> Piotr Tolmachov, Unified Field, 2018. Audio and visual equipment.

Exhibition view photo m hkacc 8 11

> Jonathan Johnson, Bubblegum Machine . Multiple, 47 x 22 x 17cm.

Franciscusgijsbrechts

> Franciscus Gijsbrechts, Vanitas. Painting, oil on canvas, 134 x 115 x 6 cm.

Anthony van dyck de schilder marten pepijn 17e eeuw koninklijk museum voor schone kunsten antwerpen

> Anthony van Dyck, De schilder Marten Pepijn. Painting, oil on panel, 56.0 x 72.0 cm.

0897

> Adriaen Brouwer, Een sjouwer. Painting, oil on wood, 31 x 19 x 0.8 cm, 54.4 x 42.4 x 7.5 cm.