M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Tentoonstelling: IN SITU: Peter Wächtler – Romulus

M HKA, Antwerp

28 April 2017 - 03 September 2017

Peter w%c3%a4chtler romulus © image: Peter Wächtler, Courtesy Reena Spauldings Fine Art, New York, Dépendance, Brussels, Lars Friedrich, Berlin

Het IN SITU-programma is een reeks van monografische tentoonstellingen van belangrijke jonge en mid-career kunstenaars uit de hele wereld. Het programma richt zich, naast de productie van nieuwe kunstwerken, op experimentele projecten en presentaties in de meest atypische tentoonstellingsruimte van het M HKA.

De kunst van Peter Wächtler gebruikt elementen uit de fictie en de folklore, hij hergebruikt gekende verhaallijnen en past vertelstructuren aan. Wächtler’s kunst neemt verschillende handgemaakte vormen aan, zowel sculpturen, schilderijen en animaties, als teksten. Zijn werk handelt over de effecten en de sociale gevolgen van introspectie. Vaak bevat zijn kunst een zekere pathos en ironie, maar ook humor en melancholie. Het is onduidelijk of zijn werken deels autobiografisch zijn; maar we kunnen wel afleiden dat ze een reflectie bieden op de mens in al zijn complexiteit en op de dunne scheidslijn tussen daadkracht en nutteloosheid.

Voor Romulus, zijn tentoonstelling in het M HKA, heeft Wächtler nieuwe terracottakastelen gemaakt. Deze gebouwen vullen de zaal als schaalstokken, ergens tussen model en sculptuur. Ze maken ook gebruik van de perspectieven in de ruime tentoonstellingszaal. Vanop een afstand herinneren ze aan een romantisch schilderij of een verzicht dat passeert terwijl je voorbij rijdt op de autostrade. Hoewel de kastelen op forten met verdedigingsmuren lijken, is het niet duidelijk wat ze tussen die muren in hun lege binnenpleinen beschermen.

Peter Wächtler woont en werkt in Brussel en Berlijn. Recente solotentoonstellingen: Peter Wächtler, Schinkel Pavilion (2017); Secrets of a Trumpet, The Renaissance Society, Chicago (2016); Far Out, Chisenhale, Londen (2016); Peter Wächtler, KIOSK, Gent (2016); en Peter Wächtler, Westfälischer Kunstverein, Münster (2014). Groepstentoonstellingen: 6e Biënnale van Moskou (2015); Surround Audience, New Museum Triennial, New York (2015); A Needle Walks into a Haystack, Biënnale van Liverpool (2014); en Meanwhile... Suddenly and Then, Biënnale van Lyon (2013). Een verzameling teksten van Wächtler, getiteld Come On werd in 2013 door Sternberg Press uitgegeven.

De video Untitled (Rat) van Peter Wächtler is te zien op de vijfde verdieping @INBOX.

Verberg deze beschrijving

Media

Peter w%c3%a4chtler romulus

>Peter Wächtler − 'Romulus', 2017

M hka  photo  m hkacc 6

>Peter Wächtler − 'Romulus', 2017

M hka  photo  m hkacc 2

>Peter Wächtler − 'Romulus', 2017

M hka  photo  m hkacc 6

> Peter Wächtler, Romulus, 2017. Installation, variable dimensions .